Jimmy Jansson (S) vill skrota EBO-lagen

Uppdaterad
Publicerad

Mellan 140 000 och 190 000 asylsökande väntas komma till Sverige under 2015 och behovet av akuta flyktingboenden är akut. Samtidigt vill kommunalrådet Jimmy Jansson (S) i Eskilstuna skrota den så kallade EBO-lagen, som ger flyktingar rätt att bosätta sig var de vill.

– I Eskilstuna har vi en stor anhöriginvandring, eftersom människor tidigare av egen kraft och vilja flyttat hit. I stora delar har vi haft nytta och glädje av det, men om alla kommuner ska hjälpas åt så kommer man att bli tvungen att placera människor ute i kommuner där förutsättningarna för att snabbare komma in i samhället är bättre, säger Jimmy Jansson (S).

Allt det du säger har ju  Göran Dahlström, socialdemokratískt kommunalråd i Katrineholm, sagt länge. Varför följer du hans linje?

– Jag följer inte hans linje. Jag följer en linje som många socialdemokratiska kommunalråd tycker, säger Jimmy Jansson (S).

I morgon fortsätter flyktingsamtalen mellan regeringen och alla oppositionspartier utom Sverigedemokraterna.

Jimmy Jansson (S) är en av många kommunpolitiker som vill att det ska bli en blocköverskridande överenskommelse om flyktingpolitiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.