Katrineholm gjorde verklighet av Emils gymförslag

Publicerad

Han uppmanade Katrineholms kommun att inrätta ett gym för så kallad street workout – och fick omedelbart gehör. Nu är Emil Thebo en av många entusiaster som nöter på de nya träningsredskapen vid Djulöbadet i Katrineholm.

– Det jag gillar med den här träningen är att det är så fritt, säger Emil Thebo, 22. Jag kan springa hit och träna lite utan att betala för något gymkort.

Träningsformen kallas street workout och går ut på att man använder sin egen kropp som träningsmotstånd. Här finns likheter med gymnastik, parkour och akrobatik, och träningen sker ofta utomhus och gärna i urbana miljöer.

Började med cykelställ

– Jag har hållit på av och till i cirka två år. Då fanns knappt inga andra utövare i Sverige. I början använde jag mig av träd och cykelställ som träningsredskap, och så lärde jag mig övningarna på youtube.

Som nyinflyttad tyckte Emil Thebo att det saknades ett utegym i Katrineholm för street workout, eller calisthenics som det också kallas. Emil vände sig personligen till kommunen – och fick snabbt gehör.

– Jag frågade kommunen, och de frågade vad jag själv kunde bidra med. Jag sa att jag kan kolla vad som behövs och ta fram det rätta virket.

Snabbt gehör

Ett år senare är anläggningen på plats.

Enligt Annelie Hedberg (S), ordförande i service- och tekniknämnden i Katrineholm, täcks kostnaderna för anläggningen i den investeringsbudget som finns för att utveckla Djulöområdet.

– Vi tyckte det var ett bra förslag som han kom med. I Katrineholm finns redan flera aktivitetsparker, och det här är en annan variant för lite mer avancerad träning. Men vi tycker det är viktigt att det finns en bredd i utbudet, säger hon.

Tror även nybörjaren kan hänga på

Emil Thebo tror dock att street workout kan nå en bredare publik. På ett anslag bredvid gymmet finns instruktioner till mer lätta övningar för nybörjaren.

– Jag tror vem som helst kan börja med det här, det handlar bara om att komma hit och försöka hitta motivationen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.