Catharina Fredriksson (s) är kommunstyrelseordförande i Oxelösund. Foto: Oxelösunds kommun/SVT

Kommunalrådet: ”Ett hårt slag”

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen kom nyheten att över 200 tjänster försvinner från SSAB i Oxelösund. ”Ett hårt slag”, menar kommunstyrelsens ordförande Catharina Fredriksson (s). Men någon plan för hur situationen ska hanteras finns inte.

När SVT Nyheter Sörmland når Catharina Fredriksson har hon precis nåtts av informationen.

– Spontant känns det som ett hårt slag naturligtvis. Samtidigt vet vi inte hur många tjänster som försvinner för att folk går i pension eller inte får förnyad visstidsanställning. Så just nu är det svårt att spelkulera i hur utfallet blir, säger hon.

Storvarsel på SSAB i Oxelösund

Förbereder sig

Under de sex månader som varseltiden utgör ska kommunen undersöka saken, för att kunna hantera situationen när väl de anställda får gå.

– Vi måste få en koll  på var de hör hemma. Många som jobbar på SSAB kommer till exempel från Nyköping. Vi får föra en dialog om arbetsförmedling och vuxenutbildning för de som bor i Oxelösund, säger Catharina Fredriksson.

Ingen plan

Samtidigt medger hon att kommunen inte har någon konkret plan för hur en sån här situation ska hanteras.

Men är inte det viktigt att ha?

Det är lätt att vara efterklok. Nu utnyttjar vi varseltiden att möta upp det behov som uppstår, säger Catharina Fredriksson.

Nästa vecka ska representanter träffa representanter från SSAB. Då ska man bland annat diskutera dagens varsel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storvarsel på SSAB i Oxelösund

Mer i ämnet