Konstnären bakom den omstridda tavlan

Uppdaterad
Publicerad

I går meddelande kommunalrådet Magnus Johansson (MP) att han gjorde fel när han beslutade att ropa in en Beatlestavla för skattepengar. Nu köper han tavlan för egna pengar i stället. Vi har träffat konstnären bakom verket.

Hade du tänkt att det skulle bli sådan här turbulens kring den?

– Nej, det hade jag inte. Och det är väl tråkigt att det blir så också, säger konstnären Anders Högblom.

Tavlan föreställer Beatles när de anländer till Eskilstuna sporthall 1963.

På en jubileumsfest i slutet av oktober auktionerade Anders Högblom ut den här tavlan. Miljöpartistiska kommunalrådet Magnus Johansson  beslutade att köpa in tavlan för kommunens räkning. Den kostade 100 000 kronor, varav 75 000 kronor skulle  gå till Världens barn.

Men Magnus Johansson hade inte diskuterat tavelköpet med de andra koalitionspartierna och nu får han stå för hela summan själv.

– Nu har Magnus köpt den här och han är jättenöjd. Jag uppskattar verkligen – trots all skit han har fått här – att han verkligen vurmar för den här målningen och är så intresserad, säger Anders Högblom

Magnus Johansson säger till SVT Sörmland att han inte vet var han ska hänga tavlan någonstans – om det blir hemma eller om han lånar ut den.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.