Nu är det klart. Amorteringskrav införs på bolån. Foto: TT

Kraftig prisökning på bostäder i länet

Publicerad

Bostadspriserna fortsätter att öka kraftigt i Sörmland. I dag kostar en bostadsrätt i snitt 1,1 miljoner kronor och en villa 2,1 miljoner kronor. Strängnäs är den kommun i länet där snittpriset för en bostad är högst.

Det är Mäklarstatistik som tagit fram siffrorna kring prisutvecklingen i länet för den senaste tolvmånadersperioden. Och trenden är tydlig – priserna fortsätter att stiga.

Priset för att köpa en bostadsrätt ökade med åtta procent och i dag får du i snitt betala 1,1 miljoner kronor för en bostadsrätt i länet. Villapriserna har ökat med hela tolv procent under det senaste året och nu kostar en villa i snitt 2,1 miljoner kronor.

”Drivit upp priserna”

– Det har varit högre efterfrågan än utbud och det har drivit upp priserna. Dessutom har det gynnsamma ränteläget fått fler att investera mer i sin bostad än tidigare, säger Ulf Brotö på Svensk Fastighetsförmedling i Malmköping i pressmeddelandet.

Strängnäs är den kommun i länet som har högst medelpriser både när det gäller villor (2,5 miljoner) och bostadsrätter (1,4 miljoner).

I Eskilstuna har priset för en bostadsrätt ökat med 29 procent de senaste året och i dag får du i snitt betala 1,3 miljoner.

Från 200 000 till en miljon

– Bostadsrättspriserna i Eskilstuna var tidigare på en ganska låg nivå men i dag kan priserna verkligen sticka i väg. Vi har många studenter i kommunen och det är ofta svårt att få tag på en hyreslägenhet. Detta har fått fler att istället köpa sin bostad vilket har fått priserna att stiga, säger Yvonne Eklund, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Eskilstuna i pressmeddelandet.

– En tvåa som för åtta år sedan kostade 200 000 kronor säljs idag för runt miljonen. Det har varit bostadsbrist i många år och innan det har byggts ikapp kommer priserna att hållas uppe tack vare den höga efterfrågan, säger Yvonne Eklund.

Statistiken för både villor och bostadsrätter är baserat på försäljningssiffror mellan november 2014 och januari 2015.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.