Den 19:e december anmäldes de 69 korna stulna från en gård i Sörmland.

Lantbrukaren anhållen för kostölden

Uppdaterad
Publicerad

Fallet med de 69 stulna korna från en gård i Sörmland har ändrats till misstanke om grovt bedrägeri.

Den lantbrukare som anmält stölden är nu anhållen som misstänkt för grovt bedrägeri och har tilldelats en offentlig försvarare, uppger polisen.

Åklagaren fick nya uppgifter

Natten till den 19:e december försvann 69 kor från en gård i Sörmland. Fallet las snabbt ner, eftersom korna inte stod att hitta.

Kostölden

Men nya uppgifter fick åklagaren att ta upp ärendet igen och igår kom ett genombrott.

-  Några pusselbitar i utredningen kring de försvunna djuren föll på plats snabbt sent igår eftermiddag, samt idag på morgonen. Det uppstod underlag för åklagaren att besluta om att hämta den person som tidigare anmält djuren stulna till förhör, säger FredrikWallén, informationschef hos Polismyndigheten i Södermanland.

Stöldutredning nedlagd

Utredningen om stöld är därmed nedlagd. Istället inledde chefsåklagare Robert Eriksson en förundersökning om försök till grovt bedrägeri med ett försäkringsbolag som målsägare.

– Utredningen så här långt visar alltså att någon stöld aldrig har skett den där natten till den 19 december förra året, säger Fredrik Wallén.

Polisen vill inte säga något om vad som kommit fram under förhören med lantbrukaren.

Ingen anmälan från försäkringsbolaget

På Länsförsäkringar, som är det aktuella försäkringsbolaget, vill man inte säga särskilt mycket om fallet.  Dock har man en egen utredning, men den har inte kommit lika långt.

– Det är åklagaren som har beslutat att lägga ner förundersökningen om stöld av de här 69 kossorna. Han har också beslutat att inleda förundersökning om misstanke om försök till grovt bedrägeri med oss som målsägande, eftersom det är vi som har gården försäkrad. Vi har inte gjort en anmälan, utan det är åklagaren som har gjort det, säger Mikael Ahlin, skadechef Länsförsäkringar Sörmland.

I Veckans brott

Fallet med de ”försvunna” korna fick extra uppmärksamhet sedan kriminologen Leif GW Persson tog upp det i SVT-programmet Veckans brott. Men han vill inte kommentera de nya uppgifterna.

– Nu får rättvisan ha sin gång, säger han till TT.

Leif GW Persson har skrivit ned sin uppfattning om vad som hänt på en lapp som han lade i ett kuvert under sändning. Det tänker han inte öppna förrän fallet är löst.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kostölden

Mer i ämnet