I höstas fick sjundeklassare kurser i bland annat HLR. Nu är det seniorernas och barnfamiljernas tur. Foto: SVT

Brandmännen lär dig hantera nödsituationen

Publicerad

På lördagen är det öppet hus på brandstationen i Nyköping. Det är i första hand barnfamiljer och seniorer som bjuds in för att bland annat lära sig släcka bränder.

Brandstationen i Nyköping står öppen mellan 11 och 14 på lördagen och tanken är att de som kommer dit ska få testa på flera prova-på-aktiviteter.

– Vi kommer titta lite på hjärt– och lungräddning och hur man släcker med brandsläckare, lite baskunskaper, säger styrkeledare Mattias Roos.

– Det finns även lite att tänka på inför jul. Vissa år har vi mer att göra vid den tiden på året; det händer fortfarande att det sker olyckor när folk glömmer ljusen tända.

Ställa frågor och träffa brandmän

Dagen vänder sig främst till seniorer och barnfamiljer och besökarna kommer även att få ställa sina egna frågor till brandmän.

– Barn brukar alltid ha bra och spontana frågor om allt mellan himmel och jord, det är roligt. Folk brukar ha frågor om allt från om vi varit på några larm under dagen till hur snabbt brandbilarna går.

Hur snabbt går brandbilarna?

– De går ganska snabbt, men vi kör inte snabbare än vi behöver, säger Mattias Roos.

När brandstationen håller lördagsöppet bjuds även besökarna på föredrag om hur man klarar sig i sitt hem en längre tid under en kris och hur ett trygghetslarm fungerar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.