Foto: SVT

Lyckad sörmländsk hästkurs

Uppdaterad
Publicerad

Sörmland är ett landskap som är rikt på hästar och länsstyrelsens satsning på seminarier om hästhälsa och friskvård har blivit en succé. Andra länsstyrelser hör nu av sig och vill ta efter.

– Det har verkligen varit populärt. Det har varit fullbokat till varje seminarium och till denna sista föreläsningsdag fick vi utöka från 50 till 100 platser på grund av högt söktryck, säger Agneta Wikblom vid länsstyrelsen i Sörmland.

Länsstyrelsen har fokuserat på aktuell hästforskning under de tre halvdagsseminarier som anordnats under våren. Forskare från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, har exempelvis talat om nya rön om hästars prestationsförmåga, friskvård och ridbanors underlag.

På tisdagen hölls det sista seminariet med fokus på hästars friskvård och det var många som kom till Sparreholms hästcenter för att bland annat lyssna på Anders Eriksson, nestor i Sverige vad gäller både tömkörning och sund träning av häst.

Fler intresserade

Det var tio år sedan länsstyrelsen senast hade en serie kostnadsfria seminarier om hästvård. I år fick man möjligheten tack vare stödpengar från EU. Nu har länsstyrelserna i Skåne, Göteborg och Stockholm hört av sig med frågor om satsningens innehåll, för att eventuellt göra samma sak hos sig.

Heléne Milton från Mariefred är en som besökte Sparreholms hästcenter på tisdagen.

– Jag tycker att det har varit jättebra. Jag har ett sto som fick föl i mars och det är en helt ny värld att ha föl. Det är väldigt mycket som man ska tänka på som hästägare och jag tycker att det är ett bra initiativ med de här seminarierna, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.