TT

Många engagerar sig för bäverfamiljen

Uppdaterad
Publicerad

Eskilstuna kommun har tagit emot mängder av synpunkter på temat bäver de senaste dagarna.

Bakgrunden är att Eskilstuna kommun för en tid sedan sökte tillstånd hos länsstyrelsen för att få riva en bäverhydda, centralt belägen intill Stadsparken där bäverfamiljen gått loss på planteringar och växtlighet.

Länsstyrelsen meddelade dock att bävrarna först skulle behöva skjutas innan kommunen kunde avlägsna hyddan – ett besked som vållat starka känslor.

Under tisdagen hade närmare 30 synpunkter registrerats hos stadsbyggnadsförvaltningen.

En avsändare skriver: ”Är det inte på tiden att vi människor och djur lever sida vid sida i någorlunda harmoni. Vi är ju trots allt den stolta fristaden. Samma rätt som vi människor har och leva lika rätt har djuren”.

Och ytterligare en skriver: ”Förstår om de skadar enskildas trädgårdar men flytta dem i stället men först till hösten när ungarna är större”.

Under måndagen meddelade kommunen att någon skjutning inte blir aktuell. Bäverfamiljen tros inte längre vara kvar vid sin hydda i Eskilstunaån och det bedöms alltför riskfyllt att skjuta i stadsmiljö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.