Mästerskapet har lämnat Eskilstuna

Publicerad

Efter fyra dagar av friidrott på Ekängen i Eskilstuna är EM för juniorer upp till 19 år nu över. Vi har sammanfattat guldkornen från mästerskapet.

Den svenska truppen med 45 tävlande presenterades på Fristadstorget i Eskilstuna och under onsdagen var det en officiell invigning av det 23 mästerskapet som för första gången hölls i Sverige.

Ett Sverige som tar med sig hela fem medaljer från årets tävling.

– Det som är speciellt intressant är att det är flera aktiva som har överraskat. Jag tänker då på 100 meter där Emil von Barth kom trea. Jag ser Carolina Johson som kom tvåa på 3000 meter hinder. Jag tänker på de manliga lagsegrarna på 4x100 meter. Och även Elin Ekholm som kom trea i höjd. Att Simon Litzell skulle komma tvåa i spjut, även om han har varit lite ojämn under året, var mer väntat, säger Johan Storåkers, styrelseledamot inom svensk friidrott.

Bra presterat av Norden

Den enda sörmlänning som tävlade under junior-EM var kulstötaren från Katrineholm Sara Lennman. Det var hennes andra internationella mästerskap men den här gången nådde hon inte riktigt till final utan slutade på en 13 placering i finalkvalet.

Har någon presterat över förväntan?

– Jag vill bland annat framhålla att det har varit intressant att följa starka nordiska insatser. Det var en fin trend under lördagen där Norden tog hem åtta medaljer och stärker sin position inom den europeiska friidrotten, säger Johan Storåkers.

Regn ställde till det

Under söndagen lämnade Sverige över mästerskapsflaggan till Italien för år 2017 kommer junior-EM att hållas i den italienska staden Grosetto.

– Det har varit fantastiskt skulle jag vilja säga. Det har varit helt otroligt och så bra som jag bara kunde drömma om att det skulle bli, säger projektledaren Karin Grute Movin.

Kunde ni ha gjort något bättre?

– Haft lite mindre regn, skulle jag vilja säga. Vi har haft lite problem på uppvärmningsbanorna för att det har samlats vatten där. Det är en bandyplan och den är helt plan. Vi skulle kanske ha kunnat byggt upp så att mattorna inte låg direkt på betongen. Det skulle vi ha gjort bättre, säger Karin Grute Movin.

Är Eskilstuna nu redo för ett ännu större evenemang?

– Det tror jag och jag tycker att hela den här resan som vi har haft har varit väldigt utvecklande och lärorik för alla inblandade. Det handlar om föreningar, näringsliv, kommunen och hur vi alla tillsammans har arbetat. Vi har hittat nya arbetsformer och nya sätt att verkligen lyckas med ett sådant här projekt, säger Karin Grute Movin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.