Foto: Pontus Lundahl / TT

Miljövänligare resor i Sörmland

Publicerad

Bussarna inom länstrafiken i Sörmland ska tankas med förnyelsebart bränsle från och med årskiftet. Det har Sörmlands kollektivtrafikmyndighet beslutat.

Så gott som samtliga av Länstrafikens bussar ska drivas med förnyelsebara bränslen i form av biogas och RME. Det nya avtalet gäller i tre år. Men någon offentlig upphandling har inte gjorts. Istället förlänger man det avtal som redan finns med samarbetsföretaget.

”Det är sannerligen glad dag idag. Att åka kollektivt är, oftast, per automatik miljövänligt om man jämför med att åka bil och nu när sörmlandsbussarna blir fossilfria blir det dubbelt så miljövänligt”, skriver finanslandstingsrådet Åsa Kullgren (S) på sin blogg.

– Det är en gemensam målsättning detta. Moderaterna har länge kämpat för miljövänliga alternativ så vi välkomnar detta, säger oppositonslandstingsrådet Magnus Leivik (M) till SVT Sörmland.

Man räknar med att de nya drivmedlen kommer att öka kostnaderna med ett par procent om året. Redan i dag drivs stadsbussarna i Eskilstuna och Strängnäs med delvis förnyelsebara drivmedel. I våras rullade även elbussar runt på försök i Eskilstuna och i vinter ska ett par sådana bussar bli permanenta i kollektivtrafiken i Eskilstuna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.