Hästen på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: SVT

Misstänkt kvarka hos häst

Uppdaterad
Publicerad

En veterinär har rapporterat in ett misstänkt  fall av den smittsamma hästsjukdomen kvarka till länsstyrelsen.

Hästen har stått på den anläggning där sjukdomen konstaterades i Nyköping tidigare i år, men är nu uppstallad i ett annat stall. Enligt veterinärens anteckning har hästen hosta och har även fått upp en stor varklump från luftvägarna. I övrigt har hästen inte visat upp några tydliga symptom på kvarka. Veterinären har skickat prover på analys för att se vilken bakterie det är som ligger bakom.

Kvarka orsakas av en bakterie och kännetecknas av att hästen får feber, svullna lymfknutor och varigt snor. Ofta blir hästens allmäntillstånd mycket försämrat och särskilt unga hästar drabbas hårt. Eftersom sjukdomen är smittsam brukar hela stall isoleras för att hålla ett konstaterat smittutbrott under kontroll. Kvarka är en anmälningspliktig sjukdom.

Kvarka

Vanliga symptom:

• Hög feber (>39º C) 24-48 timmar innan hosta och näsflöde uppträder.

• Näsflöde, ofta varigt, men kan vara tunt och genomskinligt i början (kan då förväxlas med virusinfektion).

• Svullna lymfknutor i huvud/halsregionen med bölder som kan spricka upp (exempelvis mellan ganascherna).

• Förträngningar i övre luftvägarna kan orsaka sväljningssvårigheter och även missljud vid andning och i svåra sjukdomsfall även andningssvårigheter.

Källa: Sveriges veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.