Foto: Per Karlsson/SVT

Efter angreppet: Nu hoppas de på lugn fredagsbön

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som människor skjöts ihjäl i tunisien och en självmordsbombare dödade ett stort antal personer i Kuwait i fredags, utsattes stora moskén i Eskilstuna av bråkande personer under fredagsbönen.

En händelse som man i moskén sätter i samband med de andra hemskare attackerna, så där ser man allvarligt på händelsen som man också polisanmälde.

– Från polisens sida har det inte hänt så förfärligt mycket, jag antar att de ligger i och förbereder någon typ av förfrågningar, men de har inte hört av sig till mig, säger Abd al Haqq Kielan, imam i Stora moskén.

Klockan närmar sig halv tolv på natten när muslimerna samlas till nattbön i Stora moskén i Årby i Eskilstuna, efter att ha ätit en sen middag efter solnedgången.

Under Ramadan fastar man dagtid och avstår livets njutningsmedel för att som imamen säger förstå andra, pröva sitt tålamod och komma närmare gud. Och därför ser man väldigt allvarlig på när någon stör en procedur under ramadan och framförallt då fredagsbönen.

– Fredagsbönen var ju angelägen att störa för dem, för att väcka upp känslor och för att göra  folk rädda och försöka splittra muslimerna här, säger Abd al Haqq Kielan, imam i Stora moskén.

Abd al Haqq Kielan menar att de som störde deras fredagsbön sympatiserar med IS, precis som man misstänker gärningsmännen för i tunisien- och kuwaitattackerna, men att många av moskéns besökare kommer från områden som terroriseras av just IS och därför reagerar kraftig mot IS anhängare.

Och trots polisens tystnad efter moskéns polisanmälan menar Abd al Haqq Kielan att han ändå litar på att de nu gör sitt jobb under fredagen.

– Vi har fått lite av ett löfte att de ska patrullera runt här kring fredagsbönen då det är lite mer kritiskt, avslutar Abd al Haqq Kielan, imam i Stora moskén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.