Monica Lindell Rylén (s), kommunalråd i Strängnäs och Sofia Marcetic, initiativtagare till namninsamlingen. Foto: SVT/Privat

Reaktioner mot skolbesparingar i Strängnäs

Uppdaterad
Publicerad

På måndag överlämnas en namninsamling till kommunalråden i Strängnäs för att uppmana dem om att satsa mer pengar på skolor och barn i nästa års budget. Bra att invånarna markerar missnöje, menar kommunstyrelsen.

Namninsamlingen är en reaktion på det effektiviseringskrav som kommunen lagt på barn- och utbildningsnämnden, som säger att 22,5 miljoner kronor ska sparas in under 2015.

Sofia Marcetic är initiativtagare till namninsamlingen och hon menar att det handlar om brutna vallöften. 

– Om man säger att man ska satsa på barnen men sedan gör besparingar, då har man väl svikit sitt löfte, säger Sofia Marcetic.

Monica Lindell Rylén (s) är förste vice ordförande i kommunstyrelsen i Strängnäs, och en av dem som ska ta emot namninsamlingen på måndag.

Hon medger att kommunen varit tvungen att göra besparingar under 2015, men säger att det är bra att strängnäsborna uttrycker sin åsikt.

– Jag tycker att det är viktigt att man markerar när man tycker att vi politiker inte gör de rätta prioriteringarna, säger hon.

Monica Lindell Rylén säger också att man från majoritetens håll redan i år hoppas kunna flytta pengar från andra nämnders investeringsbudgetar, till barn- och utbildningsnämnden, för att täcka upp för besparingskraven. Hon säger att kommunfullmäktige ska fatta beslut i frågan i juni.

Sofia Marcetic menar att prioriteringar på skolan är viktiga för hela kommunen, inte bara för barnen.

– Politikerna borde se det hela i ett större sammanhang. Många flyttar hit för att bo, men jobbar i en annan kommun. Om man vill att folk som har barn ska flytta hit är det viktigt att förskolan och skolan fungerar bra.

Namninsamlingen har i skrivande stund samlat över 490 underskrifter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.