Foto: SVT Nyheter

Nu är det klart – Folkpartiet blir Liberalerna

Uppdaterad
Publicerad

Sörmland var ett av partidistrikten som röstade emot namnändringen på söndagen, men ja-sidan vann överlägset.

Folkpartiet finns inte längre. Partiets nya namn är Liberalerna och förkortas med partibeteckningen (L). Det beslutades på partiets landsmöte på söndagen. Men alla partidistrikt har inte gillat förslaget om namnbyte, bland annat Sörmland: 

– Nu har namnbytet gått igenom och då får man gilla det läget. Men det medför mycket kostnader för oss att byta namn. Vi har stora lager med jackor och saker som det står våra gamla loggor på exempelvis, säger Sofia Remnert (L), partiets gruppledare i Nyköping som är med på partiets landsmöte.

Sörmland var ett av ett fåtal partidistrikt som tyckte att namnet Folkpartiet skulle vara kvar. Men nej-sidan visste på förhand att man skulle bli besegrad, menar Sofia Remnert: 

– Det var ett rungade ja till att byta namn. Vi hade räknat med det. Men vi måste säga vad vi stod för. Nu går vi vidare som Liberalerna, men vi fick visa vad vi ville genom omröstningen, säger hon. 

Premiärsvar med nya namnet

I Eskilstuna däremot har partiets gruppledare Niklas Frykman varit för ett namnbyte hela tiden. När SVT Nyheter Sörmland når honom på telefon kort efter omröstningen svarar han glatt:

– Liberalerna Niklas Frykman.

Sedan tillägger han:

– Jag är glad och har velat detta länge. Sörmland var emot namnbytet, så i länet är jag lite av en dissident – men i Sverige tillhör jag majoriteten. Jag tycker att det är bra att vi är tydliga med att vi är liberaler även i partinamnet, säger han.

Vissa kritiker hävdar att det är partipolitiken som behöver förnyas, inte partinamnet. Vad tycker du om det?

– Jag håller med om det. Politikens innehåll är mycket viktigare än namnet. Men nu har det skett en hel del på landsmötet och förnyelsen av den liberala politiken har börjat. Jag tror att ett nytt namn påskyndar den förnyelseprocessen. Om man heter liberalerna så kommer man att känna kravet på sig på ett annat sätt, säger Niklas Frykman (L), partiets gruppledare i Eskilstuna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.