Mälardalens högskola ska fokusera på områden där man är framgångsrik och satsa mer på forskning i grundutbildningarna. Foto: SVT

Ny forskningsstrategi ska stärka MDH

Uppdaterad
Publicerad

Mälardalens högskola vill med en ny strategi visa vägen för forskningen i framtiden. Bland annat genom att satsa på forskningsområden där man redan är framgångsrik.

Mälardalens högskola har hållit på med forskning och forskningsutbildning i över femton år och har sex forskningsinriktningar. En forskare som precis är färdig med sin doktorsavhandling är Tomas Olsson.

– Jag ville arbeta med mycket tillämpad forskning och det finns det goda möjligheter till på MDH med mycket samarbete med näringslivet, säger Tomas Olsson som har doktorerat i datavetenskap.

Forskning på MDH

Han är en av omkring 450 medarbetare som arbetar med forskning på MDH. Just nu arbetar ledningen med att göra om lärosätets forskningsstrategin för de kommande åren.

Utvärderad forskning

Den nya och vässade forskningsstrategin utgår bland annat från den utvärdering av MDH:s forskningsmiljöer som utländska kommittéer var med och gjorde under år 2013-2014. Utvärderingens syfte var att identifiera högskolans styrkeområden, samt att bli underlag till den nya forskningsstrategin. I slutet av september lämnades resultaten i sin helhet till högskolans ledning.

– Vi har fått bekräftat att vi har forskning som tillhör världseliten och vi har fått redskap för vad vi kan göra för att utveckla andra delar av forskningen. Vi ska hålla på med vissa saker inom ett område och inte allting- det är ju en naturlig följd av att man har påbörjat en utveckling, säger Karin Röding.

I den nya strategin ska mer kraft och fokus ska läggas på forskningsområden där man redan är framgångsrik, som inom robotik, datavetenskap och inbyggda system.

Mer forskning tidigt

Men den nya forskningsstrategin kommer även märkas av studenterna som läser grundutbildningen:

– Kopplingen mellan forskning och grundutbildning behöver bli starkare. Det är ett nationellt problem i hela Sverige att forskningen och utbildningen glider ifrån varandra och det ska vi arbeta emot, avslutar Karin Röding, rektor vid Mälardalens högskola.

Strategiska satsningar

Det är universitetets eller högskolans styrelse som fattar beslut om strategiska satsningar och omprioriteringar för att skapa starka forskningsmiljöer. Styrelsen ska även stimulera universitetet eller högskolan till att profilera sig och ta initiativ till nationella och internationella utvärderingar av forskningsverksamheten.

Källa: Universitetskanslerämbetet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Forskning på MDH

Mer i ämnet