Många OS-medaljörer deltar i år bland andra Agneta Andersson och Nyköpings Henrik Nilsson. Foto: Stefan Andersson

Nybörjare tävlar tillsammans med OS-medaljörer

Publicerad

För femte året i rad anordnas kanottävlingen AkterSnurren i Nyköpings hamn där nybörjare och OS-medaljörer tävlar i samma lag.

Tävlingen går ut på att 32 fyrmanskajaker ska runt en bana som är två kilometer lång. Bland deltagarna finns OS-kanotister som Henrik Nilsson (OS-guld 2004, OS-silver 2000) och Agneta Andersson (tre OS-guld, två OS-silver, två OS-brons), men också personer som aldrig tidigare suttit i en kajak.

Ovanligt jämna lag

Lagen har lottats ihop och enligt Danny Hallmén, en av arrangörerna är årets lag mycket jämna.

– Vanligtvis så brukar någon besättning sticka ut lite mer men i år är det jämnt. Det ska bli väldigt spännande.

Starten går av klockan 15 i Nyköpings hamn.

Om man vill se tävlingen bra, vart ska man befinna sig?

– Då ska man hänga hamnen men om man vill se lite krascher ska man gå ut till piren. Där passerar alla kajaker och det brukar bli lite trångt, säger Danny Hallmén.

Andra som deltar är triathleten Ludwig Fleetwood från Nyköping och regerande K1-världsmästaren Rene Poulsen från Danmark. Även Karin Olsson, Pär Lindén och Karin Johansson deltar i år, som alla har tävlat i OS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.