Vilken gud mannen refererar till framgår inte av domen. Foto: TT / Montage: SVT

Odlade cannabis – ”Följde guds lag”

Uppdaterad
Publicerad

En man från Nyköping dömdes i dag till fängelse för narkotikabrott, efter att bland annat ha innehaft ett kvarts kilo cannabis. Mannen förnekar brott, med hänvisningen att cannabis är tillåtet enligt guds lag.

Den nu  dömde mannen är i 30-årsåldern och greps i maj förra året, för innehav av över en fjärdedels kilo cannabis som han ska ha odlat själv.

Mannen, som också gripits tidigare då han innehaft både cannabis och svamp, erkänner innehavet men menar att det inte rör sig om något brott.

Detta gör han med hänvisning till ”guds lag” – mannen menar nämligen att cannabis måste vara lagligt eftersom gud har skapat allt som växer.

Tingsrätten menar dock att mannen är väl medveten om svensk narkotikalagstiftning, och att hans personliga tro inte fritar honom från ansvar.

Rätten dömer mannen till fyra månaders fängelse för narkotikabrott samt försök till narkotikabrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.