Foto: SVT

Ökad vinst för Sörmlands Sparbank

Uppdaterad
Publicerad

Sörmlands Sparbank, med huvudkontor i Katrineholm, gick med 181 miljoner kronor i vinst förra året. Det är en ökning med 2 miljoner jämfört med året före och är det näst bästa resultatet hittills för banken.

”Ett antal goda år efter finanskrisens 2008 har medfört att Sörmlands Sparbank står på en finansiellt stabil plattform inför framtiden”, säger bankens vd Joacim Lindgren i en kommentar.

Minskad ersättning till vd

15 miljoner kronor av vinsten avsätts till olika samhällsbefrämjande aktivteter, inom främst utbildning, entreprenörskap och miljö.

Den totala ersättningen till vd, styrelse och övrig bankledning ökade från närmare 20,8 miljoner kronor till nästan 22 miljoner kronor. Av detta gick 4,7 miljoner i lön och andra förmåner till vd:n under 2014, vilket är drygt 100 000 kronor mindre än 2013.

Panaxia-stämning avgörs

Det är fortfarande oklart vad som händer med den stämning på totalt 145 miljoner kronor som riktades mot banken efter konkursen i värdetransportföretaget Panaxia 2013.

Under förra året var saken uppe i Nyköpings tingsrätt och fallet väntas avgöras i år. Banken anser att det inte finns någon grund för stämningen och har därför inte lagt undan några pengar för detta, enligt årsredovisningen.

Sörmlands Sparbank har verksamhet i kommunerna Katrineholm, Nyköping, Oxelösund, Flen och Vingåker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.