Oppositionsoro: Torshälla tappar sitt självstyre

Uppdaterad
Publicerad

Först skolorna – sedan det lokala fastighetsbolaget. Delar av oppostionen befarar att Torshälla självstyre är på väg att försvinna i och med två aktuella sparförslag.

– Det här försämrar närdemokratin för Torshällaborna, säger Maria Chergui, gruppledare för Vänsterpartiet.

Under tisdagen fattar kommunstyrelsen beslut om att låta Torshälla fastighet AB uppgå i det betydligt större kommunala fastighetsbolaget Eskilstuna kommunfastigheter. Det beräknas spara kommunen två till fyra miljoner kronor i minskade administrativa kostnader.

Majoriteten är överens om beslutet, men delar av oppositionen är kritisk.

– Vi ser det som en början på en nedmontering av Torshällas självstyre, säger Magnus Arreflod, (MP), tidigare ordförande i Torshälla stads nämnd.

Han får medhåll av sin partikollega Ingrid Sermeno Escobar, gruppledare för MP. Hon var tidigare ordförande i det lokala fastighetsbolaget.

– Det är en dålig idé. Torshälla fastigheter har gett bra avkastning till ägaren, Eskilstuna kommun. Dessutom är det ett välskött bolag som bidragit en hel del till ortsutvecklingen i Torshälla. Det känns ogenomtänkt, säger hon.

Två färska sparförslag

Vänsterpartiet och Miljöpartiet befarar att bolagsfusionen är ett steg mot att skrota Torshälla stads nämnd. Tidigare i april presenterades ett annat förslag om att låta Torshällas skolor administreras under barn- och utbildningsförvaltningen i Eskilstuna.

– Tar man bort skolan så tar man bort grunden för nämndens arbete och grunden för det kommunala arbetet i Torshälla, säger Maria Chergui, gruppledare för Vänsterpartiet.

Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande, menar dock att det inte finns anledning att tro att Torshällas självstyre är på väg att försvinna.

– Vi i majoriteten tycker det finns ett värde i att Torshälla stads nämnd får finnas kvar, men Torshälla måste också kunna utvecklas. Då behöver man göra vissa samverkansförändringar.

Beslut fattas under tisdagen

Majoriteten med Socialdemokraterna, Centerpartiet och Moderaterna står bakom förslaget att låta Torshälla fastighets AB uppgå i Eskilstuna kommunfastigheter. Jansson förklarar bolagsfusionen så här:

– Den enskilt största förklaringen är att vi får en effektivare organisation, vilket gör att vi sparar pengar och kan bygga fler bostäder. Torshällaborna kommer inte att märka det här, inte heller hyresgästerna.

Kan personal att få lämna bolaget?

– Jag tror inte att vi behöver hantera det på det sättet. Det borde kunna gå att lösa med pensionsavgångar och omorganiseringar, säger Jimmy Jansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.