Lärarförbundet i Eskilstuna är oroade över läranas arbetsbelastning i grundskolorna. Foto: SVT

Oro för lärarnas hälsa i Eskilstuna – facket kräver att kommunen agerar

Uppdaterad
Publicerad

Lärarförbundet i Eskilstuna är oroade över läranas arbetsbelastning i grundskolorna.

– Lärarna riskerar ohälsa, säger förbundets ordförande Cecilia Rahbek Nöhr.

Enligt Lärarförbundet har lärarnas arbetsbelastning i grundskolan ökat stadigt under de senaste åren och belastningen ökar än mer nu på grund av budgetnedskärningar.

– Man kommer att öka gruppstorlekarna och det blir sämre stöd till nyanlända. Språkhandledare till exempel kommer inte att finnas kvar i samma utsträckning. Stöd för elever med särskilt behov är också en sån sak som vi ser kommer att bli svårare att nå, säger Cecilia Rahbek Nöhr, Lärarförbundets ordförande i Eskilstuna.

Sjukskrivningarna ökar

Sjukskrivningarna bland lärarna fortsätter att öka och Lärarförbundet kräver nu besked om vilka åtgärder kommunledningen tänker vidta för att minska lärarnas arbetsbelastning.

– Vi har redan lärare som byter kommun. Man känner att det inte är hållbart att arbeta kvar i Eskilstuna kommun under de förutsättningar som kommer att blir, säger Cecilia Rahbek Nöhr.

Nya riskbedömningar

– Vi kommer att göra nya riskbedömningar, eftersom vi nu vet att antalet elever är högre än vad vi trodde från början, säger Åsa Lundkvist, förvaltningschef för barn- och utbildningsförvaltningen.

– Sen kommer våra skolor som fått överskott få behålla delar av det.

Men enligt Åsa Lundkvist kommer det inte att räcka.

– Vi måste se till att vi får med oss delar av övriga överskottet som förvaltningen genererat totalt. Politiken har flaggat för att vi skulle få behålla 18 miljoner kronor och vi hoppas att det beslutet tas snart så att vi kan använda dessa pengar under året som kommer, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.