Mannen dömdes till vilkorlig dom av tingsrätten tidigare i år. Foto: SVT

Överklagar dödsolyckan utanför Flen

Uppdaterad
Publicerad

I januari i år dömdes en 85-årig man vid Nyköpings tingsrätt för vållande till annans död. Detta efter en trafikolycka som skedde 2014. Nu överklagar mannen till Högsta domstolen.

Det var den 27 juli förra året som olyckan skedde på väg 55 inom Flens kommun. 85-åringen ska då ha kommit över på mötande körbana, och där han kolliderade med två bilar.

En av de som färdades i de mötande bilarna, en kvinna i 50-årsåldern, omkom i kollisionen.

85-åringen menar att han fallit in i ett ögonblicks medvetandeförlust – vad han själv kallar ”micro-sömn” – och därför inte märkt när han glidid över på motsatta körbana.

Till polis sa han att det nog var hans fel att olyckan inträffade, men han menar att det inte skedde på grund av oaktsamhet.

85-åringen dömdes att betala 50 000 kronor i skadestånd, samt till vilkorlig dom.

Vållande till annans död

Tingsrätten fann att då att det inte gick att styrka att mannen gjort ett oaktsamt risktagande när han begav sig ut i trafiken, och valde därför att inte döma för vårdslöshet i trafik.

Men man konstaterade också att kraven för oaktsamhet är lägre i bestämelserna kring vållande till annans död än vad de är för vårdslöshet i trafik, och kunde därför fälla mannen för just vållande till annans död.

Vill frias från skadestånd

Mannen överklagade till Svea Hovrätt, som gick på tingsrättens linje. I den överklagan som nu skickas in till Högsta domstolen begär mannen att åtalet ogillas och att han frias från att betala skadestånd.

Han menar att det inte finns någon utredning som visar att han somnat bakom ratten, utan att detta är ett antagande som både tingsrätten och hovrätten gjort utan grund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.