Allt fler lågstadielärare behövs i Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

Lågstadieskolorna i Sörmlands kommuner ska få fler lärare och mindre barngrupper nu när flera miljoner i riktat statsbidrag betalas ut.

Alla sörmländska kommuner har ansökt om och nyligen fått ut statliga medel från Skolverket i det som kallas Lågstadiesatsningen. För Eskilstunas del handlar det om över 20 miljoner kronor extra under läsåret.

– Det ger oss betydligt bättre möjligheter att möta varje barn på sin nivå. Det är så viktigt att vara fler vuxna i skolan så tack så mycket, säger Anna Gill, lågstadielärare i Eskilstuna.

Alla vill ha samma lärare

Pengarna ska nu omsättas till nya tjänster, i första hand lärartjänster i lågstadieskolorna. Men här uppstår ett stort problem, det är redan många ordinarie lågstadietjänster som väntar på att bli tillsatta i skolorna runtom i Sörmland och nu är lärare för de yngre årskurserna ännu mer efterfrågade på grund av statsbidraget.

– Alla skolor söker samtidigt och vill ha samma yrkeskategorier. Då får vi det jättesvårt. Det ökar konkurrenssituationen ännu mer, säger Lena Sahrblom, utbildningschef i Vingåker.

Knappt några sökande

I Vingåker vill man använda statsbidraget för att anställa speciallärare och man har annonserat om extratjänsten ett par gånger. Dessvärre är de enda behöriga sökande hittills två lärare som redan arbetar i kommunen.

– Det är glädjande att vi har sökande som vill utvecklas inom sin kommun. Men det är inte så lätt att lyfta två lärare till de här specialuppdragen för då blir det ju behov av att söka andra lärartjänster och det är inte lätt att lyckas med, säger Lena Sahrblom.

Statsbidraget öppnar dock för att låta annan personal än lärare jobba i lågstadieskolorna för att minska lärarnas arbetsbelastning. Men exakt vilka yrkesroller som kan ingå är inte helt klart, enligt Lena Sahrblom som vill undersöka om pengarna kan användas till att anställa vaktmästare.

”Finns inga lärare att tillgå”

Alla kommuner har fått skicka in rekryteringsplaner till Skolverket med beskrivningar på hur pengarna ska användas. På grund av den rådande lärarbristen söker nu många kommuner annan personal som ska avlasta lärarna i skolan, istället för behöriga lärare.

– Absolut hade det varit bättre om vi hade kunnat anställa extra lärare till vår skola och det är målet att vi ska hitta lärare. Men med dagens situation så finns det inga lärare att tillgå, säger lågstadieläraren Anna Gill i Eskilstuna.

Lågstadiesatsningen

Lågstadiesatsningen är ett riktat statsbidrag. Svenska staten avsätter drygt två miljarder kronor som skolornas huvudmän (kommuner och fria skolaktörer) kan ansöka om. Syftet är att öka personaltätheten i de lägre årskurserna i den svenska skolan.

Pengarna ska i första hand användas till att rekrytera behöriga lärare, och i andra hand användas för att anställa övriga personalgrupper och pedagogiska resurser till lågstadiet.

Statsbidraget ska leda till att lärare i förskoleklass och i årskurs 1-3 ska få mer tid för varje elev.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.