Polis: Droghandel stor drivkraft till nyrekrytering av kriminella

Uppdaterad
Publicerad

Narkotika är det största problemet när det handlar om ungdomsbrottslighet. Det menar Dennis Nordberg, chef på ungdomsroteln i Eskilstuna.

– Droghandeln är en stor drivkraft till nyrekrytering av kriminella individer som går ganska långt ner i åldrarna. Då pratar vi både om missbrukare och om säljare av droger.

– Det förekommer att 13-åringar säljer narkotika till andra, säger Dennis Nordberg.

Ungdomsbrott

Han menar också att narkotika ligger till grund för många andra brott.

– Det handlar om unga människor som behöver pengar för att kunna köpa droger och skuldsätter sig som då stjäl eller begår andra brott för att kunna finansiera det här.

Få ungdomar begår många brott

Enligt brottsförebyggande rådet är unga överrepresenterade både i statistiken över misstänkta och lagförda men menar att det är några få unga som begår en betydande del av brotten. De ungdomarna har ofta problem både hemma och i skolan.

Vad kan man göra för att motverka att ungdomar begår brott?

– Det är ett gemensamt ansvar. Polisen ska göra sin del men det är viktigt att komma ihåg att hela samhället måste agera. Och att man meddelar polisen, socialtjänst eller skola om man befarar att en ungdom håller på och halkar snett, säger Dennis Nordberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ungdomsbrott

Mer i ämnet