Polisen: ”De var väldigt förstående”

Uppdaterad
Publicerad

Eu-migranterna får inte längre sova i gångtunneln vid centralstationen i Eskilstuna. Polisen avvisar dem från att ha kvar sina boplatser i tunneln, med hänvisning till ordningslagen.

– Det var femton personer som avvisades i morse och det gick väldigt lugnt till. De lyssnade på informationen och visade förståelse för det, säger Staffan Grenehammar vid Sörmlandspolisen som med hjälp av tolk pratade med EU-migranterna under torsdagsmorgonen.

Polisen kontaktade EU-migranterna på uppdrag av Eskilstuna kommun. Personer har sovit i tunneln sedan i höstas men efter allt mer klagomål från allmänheten beslutade kommunen att avvisa personerna från tunneln. Migranterna får nu en eller ett par dagar på sig för att hinna plocka med sig sina saker. Även i fortsättningen har polisen i uppdrag att se till att inga nya bosättningar byggs i tunneln.

– Men det är inget prioriterat ärende på det sättet. Vi kommer inte att åka och undersöka det varje kväll, vi har betydligt viktigare saker för oss, säger Staffan Grenehammar.

Den senaste tiden har flera hatbrott riktats mot eu-migranter. Bland annat saboterades nyligen EU-migranters tält i Katrineholm tidigare i veckan. Men Staffan Grenehammar känner inte till någon hotbild mot EU-migranter i Eskilstuna.

– Nej, det har vi såvitt jag vet inte fått in några uppgifter om, säger Staffan Grenehammar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.