Privatpersoner ska göra Kvicksund tryggare

Uppdaterad
Publicerad

Kvicksund får fem ”första insatspersoner” som i väntan på räddningsstyrka från Eskilstuna eller Kolbäck ska kunna göra en första lägesbedömning vid olyckor eller bränder.

– Jag som bor här ser gärna att det finns en person som har beredskap dygnet runt. Jag bor och jobbar här och kan ställa upp, så det var ingen tvekan för min del, säger Peter Törn, som är en av insatspersonerna i Kvicksund.

I Kvicksund har man hittills fått vänta på räddningstjänsten från Eskilstuna eller Kolbäck när det brinner eller sker en olycka. Men nu inleds ett unikt projekt som är ett samarbete mellan räddningstjänsten i Eskilstuna och Mälardalens Brand- och Räddningsförbund.

”Vi har sett ett behov när händelser eskalerar”

De fem intensivutbildade privatpersonerna i området ska snabbt kunna vara på plats för att kunna informera räddningstjänsten om läget när larmet har gått. Men de jobbar en och en åt gången.

– Det har aldrig funnits någon räddningstjänst i Kvicksundsområdet och ändå bor det över 2 000 personer här. Vi har ju sett ett behov, eftersom de händelser som sker här eskalerar. Bränder blir större än de skulle behöva vara om vi hade en första insatsresurs, säger Åke Broman, räddningschef för Mälardalens Brand- och räddningsförbund.

Särskild insatsbil

Insatspersonerna kommer i viss mån även att försöka begränsa personskador och har en särskild insatsbil som utrustats med brandsläckare och enklare sjukvårdsutrustning.

– Man kan släcka en brand så att den inte blir större. Man kan göra de akuta sakerna vid en trafikolycka, livsuppehållande åtgärder och framförallt kan man lämna information till de styrkor som är på väg, säger Åke Broman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.