Regnig sommar ger honungsbrist

Uppdaterad
Publicerad

Varmt men blåsigt eller vindstilla men regnigt. Så har den sörmländska sommaren sett ut hittills. Det har gjort att länets honungsbin inte har kunnat göra sitt arbete.

– I år räknar jag med mellan halv och tre fjärdedelars skörd. Men det är en önskesiffra, säger Björn Herbst, som är biodlare utanför Eskilstuna.

För att kunna försörja sig på biodling behövs flera hundra samhällen. Björn Herbst har omkring 90 bisamhällen, och arbetar därför inte som biodlare på heltid. Men för dem som gör det kommer den här sommaren innebära ett stort hack i intäkterna, säger han.

Blåsigt och regnigt

För vädret har inte varit snällt mot bina i år. Har det inte varit för kallt så har det varit för regnigt eller för blåsigt.

– Antingen har det varit soligt och halvstorm eller vindstilla och regnigt. Och då flyger de inte, säger Björn Herbst.

Vädret ser ut att bli fortsatt ostadigt, men Björn hoppas ändå på att hans bin får chans att komma ut och samla pollen, vilket är binas proteinkälla. Men det är alltså inget som är säkert.

– Man ska ha ett öga på sina bisamhällen, säger han.

Pollineringen har fungerat ändå

En av binas viktigaste uppgift är pollineringen av växter, alltså den process då de bär med sig pollen från en blomma till en annan, och på så vis möjliggör för växten att föröka sig.

I och med det dåliga vädret borde också denna arbetsuppgift blivit lidande. Men – säger Björn Herbst – det verkar som att de bevingade arbetarna jobbat extra hårt de få dagar de kunnat vara ute.

– Se bara på hur mycket hallon och blåbär det finns, säger Björn Herbst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.