Rekordmånga behöver lära sig svenska

Publicerad

De stora flyktingströmmarna de senaste åren har inneburit att många behöver lära sig svenska. Detta märks inte minst på SFI-utbildningen i Oxelösund där elevantalet mångdubblats.

– Just nu skapar det mest problem då vi inte hinner med vad gäller lokaler. Vi bara växer och växer och växer, det vore ju skönt om det blev ett stopp så att vi kunde få landa lite. Men verkligheten ser ut som den gör, det är bara för oss att anta den utmaningen och försöka göra det så professionellt det bara går, säger Yvonne Wilmenius som är SFI-lärare på Campus Oxelösund.

75 till 250 elever på ett år

Oxelösund är en av de kommuner i länet som i förhållande till sin storlek tagit emot flest människor på flykt de senaste åren. Detta märks inom flera verksamheter, inte minst på SFI-utbildningen där antalet elever växt ordentligt.

När utbildningen startade för fem år sedan hade man drygt 30 elever, för ett år sedan hade antalet stigit till drygt 75 elever.  Men under det senaste året har elevantalet ökat explosionsartat och i dag har utbildningen 250 elever.

Morgan Andersson är rektor på skolan och menar att den stora utmaningarna för honom främst ligger i att ständigt leta nya lärare.

– Vi har en lärarbrist i landet och lärare som har svenska som andraspråk i sin utbildning är ännu färre, säger han.

Var femte vecka tar man dessutom emot minst 20 nya elever, vilket innebär en ständig ökning då inte lika många lyckas bli gå färdigt utbildningen i samma takt.

Viktigt att använda fantasin

Förutom att anställa nya lärare kräver situationen även att hela tiden fundera över nya lokaler och olika sätt att ta sig an nya elevgrupper. Bland annat jobbar man suggestopediskt under de fem första veckorna av utbildningen, vilket i det här fallet bland annat innebär att eleverna ska använda sin fantasi och tillfälligt få en ny identitet.

– Vi bygger upp vår låtsastillvaro här i skolan och eleverna tycker att det är jätteskönt. De slipper få frågor om var det kommer ifrån och om var deras barn är, om de är kvar i Syrien. Det blir en fristad, säger Yvonne Wilmenius,

Tikue Alem kommer från Eritrea och är en av eleverna på Campus Oxelösund. Han ser positivt på att antalet elever ökat.

– Det är bra. Man får mer information från andra länder, man har lättare att få kompisar och man måste kommunicera, säger han.

Större möjligheter

Morgan Andersson menar även han att den stora ökningen av elever också innebär stora möjligheter för skolan.

– Vi får in fler lärare med olika kompetenser som vi kan utveckla verksamheten med. Det är övervägande positivt kan jag tycka. En större skola ger större möjligheter, säger han.

Kanske kan även det ökande inflödet av människor i förlängningen lösa andra problem, som exempelvis rektorns svårigheter att hitta kompetenta lärare.

– Jag var mattelärare i mitt hemland, säger Safa Daoud som kommer ifrån Syrien.

Skulle du kunna tänka dig att jobba som det i Sverige också?

– Jag hoppas det. Jag älskar matte!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.