Rektor varslas om skriftlig varning

Uppdaterad
Publicerad

Barn- och utbildningsförvaltningen i Eskilstuna varslar den rektor på Stålforsskolan som i efterhand höjde nio elevers betyg från underkänt till godkänt om disciplinära åtgärder.

– Vi ser allvarligt på det här. Det är helt oacceptabelt, säger Åsa Lundkvist, chef på barn- och utbildningsförvaltningen.

Det var i slutet av förra veckan som förvaltningen, efter en anmälan till Skolinspektionen, påbörjade en utredning. I ärendet har den aktuella rektorn, såväl som lärare på skolan, intervjuats.

– Vi kunde då konstatera att rektorn ändrat betyg utan att följa skollagen. Lärarna var eniga om att eleverna skulle ha underkänt, säger Åsa Lundkvist.

Nio elever – 16 betyg

Totalt handlar det om nio elever som fått 16 betyg höjda i ämnena historia, religion och geografi.

Rektorn varslas nu om en skriftlig varning, vilken i så fall blir hennes första.

– Det är en ganska skarp skrivelse som – om den verkställs – kommer in i rektorns personalakt och blir ett offentligt material som kommer ligga kvar i hennes papper, säger Åsa Lundkvist.

Rektorn har nu en vecka på sig att komma med ett yttrande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.