Foto: Bildmontage: Robin Gustafsson/SVT

Sammanfattning av nyhetsveckan

Publicerad

Snart har vecka 48 tagit slut. Du har väl koll på vilken nyheter vi har rapporterat om de senaste dagarna? Om inte kommer en sammanfattning här.

Söndag

En villa i Oxelösund brann ner till grunden under natten mellan lördagen och söndagen. Händelsen rubriceras som skadegörelse.

Folkpartiet beslutade sig för att byta namn till Liberalerna. Men Sörmland var ett av partidistrikten som röstade emot namnändringen på söndagen.

Scenkonst Sörmland fick pris för sin moderna arkitektur. Vi fick en rundtur i den ombyggda industrilokalen i samband med prisutdelningen.

Måndag

Monica Johansson (S) blir ny ordförande i landstingsstyrelsen i Sörmland. Hon efterträder Åsa Kullgren (S) som lämnar för andra uppdrag i Stockholm. – Fick fundera en stund, säger Johansson om sitt beslut att efterträda Kullgren.

Riksdagsledamoten Sara Karlsson (S) börjar arbeta deltid som socialarbetare i sin hemkommun Eskilstuna. Detta fick socialnämndens ordförande Göran Gredfors (M) att reagera: ”Vad gör hon av tiden i riksdagen om hon har tid att extrajobba?”.

Tisdag

När ”Välkomsten” som förbereder flyktingbarn för den svenska skolan i Eskilstuna startade 2012 trodde man på ett 30-tal elever och två personal. Nu har man runt 200 elever och åtta anställda. – De kanske för första gången kan få vara barn, säger Leena Sandberg integrationspedagog.

Moskén i Årby vill upplåta stora delar av sina lokaler till flyktingar, men Eskilstuna kommun säger nej. Moskén saknar bygglov för att göra bostäder av lokalerna.

Det är ständigt brist på blod och det är viktigt att hela tiden försöka hitta nya blodgivare. Så ser det ut bland människor, men även bland hundar. Vi följde med labradoren Otis från Eskilstuna, som några gånger om året gör sitt, för att rädda liv.

Onsdag

Tjuvar tog sig in i ett industriområde och lyckades stjäla med sig ett 30-tal lastpallar med snus. Stöldgodsets värde uppskattar polisen miljonbelopp.

Prins Daniel träffade elever och studenter i Eskilstuna. Med sig hade han toppskiktet av entreprenörer i Sverige. – Det handlar ju om att man ska tro på sig själv, våga och att man ska vara handlingskraftig, tipsade Prins Daniel.

Lågstadieskolorna i Sörmlands kommuner ska få fler lärare och mindre barngrupper nu när flera miljoner i riktat statsbidrag betalas ut. – Det ger oss betydligt bättre möjligheter att möta varje barn på sin nivå, säger lågstadieläraren Anna Gill.

Torsdag

Det började brinna i en industrilokal i Katrineholm tidigt under torsdagsmorgonen. Branden startade troligtvis i en elcentral inne i byggnaden.

Lärarförbundet varnar för att det kan bli mycket svårt för skolorna i Sörmland att lyckas rekrytera lågstadielärare. Statsbidragen kan behöva betalas tillbaka och i Vingåker säger man sig sitta i en ”liten rävsax”.

Medan världens ledare samlas i Paris för att ta fram ett globalt klimatavtal har barn från alla världens hörn samlats i Södertälje för ett eget klimattoppmöte. Agnes och Desirée från Finningeskolan i Strängnäs var två av barnen som deltog.

Fredag

Gymnasieelever hjälper Eskilstuna kommun med en antitobakskampanj genom att besöka butiker i stan. – De ska veta att man inte får sälja tobak till ungdomar. Det tycker jag är viktigt, säger gymnasieeleven Abdifatah Ahmed.

Lagom till första advent pågår projektet ”Stad i ljus” i Katrineholm, där till exempel stora isblock från nordligare breddgrader blir konst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.