Alla Sörmländska kommuner har minskat antalet platser på särskilda boenden. Foto: SVT Grafik

Äldreboenden – så ser det ut i din kommun

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska befolkningen blir allt äldre. Samtidigt försvinner allt fler platser på äldreboenden. Totalt har närmare tusen platser lagts ned i Sörmland under de senaste 15 åren.

SVT Nyheter Sörmland har pratat med alla ordförande för vård- och omsorgsnämnden runtom i Sörmland för att ta reda på hur kommunerna planerar för den åldrande befolkningen.

Statistik från kommun- och landstingsdatabasen visar att 980 platser på äldreboenden runtom i Sörmland har lagts ned.

#hemtillvarjepris

Flest platser har försvunnit i Eskilstuna kommun. År 2000 hade Eskilstuna 1193 platser för äldre. 15 år senare ligger siffran på 825 platser. Något som kommunen planerar att ändra på.

– Om alla utbyggnadsplaner genomförs som det är tänkt kommer vi inte att ha gott om men tillräckligt med platser de närmaste fem åren. Då ska vi ha utökat med 300 nya platser, säger Mikael Edlund (S).

De 300 nya platserna är tänkta att räcka fram till åren 2027-2030 och förutom nybyggnationer ska kommunen rusta upp 150 boendeplaster.

Fler nybyggnationer planeras

Även Katrineholm, Gnesta, Flen och Strängnäs planerar för att bygga fler platser på äldreboenden.

– Vi kommer att ha en högre andel äldre över 80 år och fram mot 2020 måste Strängnäs kommun se till att ha ett nytt äldreboende, säger Monica Lindell Rylén (S), ordförande i socialnämnden i Strängnäs kommun.

Flen ligger på tredje plats av Sörmlands kommuner som har tappat flest äldreboendeplatser. Totalt har 227 platser försvunnit de senaste 15 åren.

–  Vi ser att behovet ökar. Vi håller på att se över det nu och ska fatta ett beslut om äldreboenden först i vår men antagligen kommer det att krävas någon form av ombyggnation eller nybyggnation, säger Daniel Ljungqvist (S).

Katrineholm vill vända trenden

I Katrineholm har 47 äldreboendeplatser försvunnit de senaste åren. Nu planerar kommunen att vända den trenden.

– I budgeten för 2016 finns ett beslut på att vi ska bygga ett äldreboende och nu jobbas det på ett förslag var det ska byggas och hur många platser det ska vara. Kommunen ska fatta ett beslut kring antalet platser i vår och de ska stå klara för användning senast 2019, säger Ulrica Truedsson (S).

Men kommunen nöjer sig inte där. Ytterligare ett boende kommer att behövas. Katrineholms kommun har beräknat att 150 nya platser måste byggas senast till 2025.

Även Gnesta bygger nytt.

– Vi bygger ett boende med 40 platser som ska stå klart 2017 och det kommer absolut att motsvara behovet, säger Ingrid Järneborg Glimne (M).

Inga nya äldreboenden i hälften av Sörmlands kommuner

I Oxelösund, Trosa, Vingåker och Nyköping finns inga uttalade planer på att bygga nya äldreboenden de närmaste fem åren.

Trots att Nyköping är den kommun efter Eskilstuna som har stängt ner flest äldreboendeplatser de senaste 15 åren planeras det inga nybyggnationer. Här har totalt har 203 platser försvunnit.

– Antalet platser kommer inte att öka de första fem åren. Först mellan åren 2020 och 2030 kommer den äldre befolkningen här att öka och det är då vi måste börja ta nya tag, säger Veronica Andresson (S).

Men redan idag finns ett nybyggt äldreboende i Nyköping. Det så kallade boendet Myntan med 25 platser är ännu inte taget i bruk. Det är platser som ska användas när nya äldre med behov för äldreboende dyker upp.

Tomma platser på flera håll

Även i Trosa, Vingåker och Oxelösund står flera platser tomma idag.

– Tittar man på 2014 har vi haft överskott på 5-18 platser på äldreboenden så det ser bra ut för vår del och något nytt boende har inte planerats, säger Linus Fogel (S), ordförande för vård- och omsorgsnämnden i Oxelösunds kommun.

– Vi har totalt tillgång till 112 lägenheter men vi har inte alla öppna. 11 av platserna är flexibla och kan öppnas så fort behovet uppstår, säger Martina Johansson (C), ordförande för vård- och omsorgsnämnden i Trosa kommun.

– Vi har 89 platser och skulle det behövas så kan vi öppna en extra avdelning med ytterligare åtta platser, säger Robert Skoglund (S), ordförande för vård- och omsorgsnämnden i Vingåkers kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#hemtillvarjepris

Mer i ämnet