Foto: SVT

Skickades hem efter kattbett – dog

Uppdaterad
Publicerad

En patient vid Mälarsjukhuset avled i sitt hem efter att ha blivit biten av sin katt. Nu är IVO-utredningen klar och rutiner ska ändras.

Det var i juni 2014 som en patient kom till akuten vid Mälarsjukhuset efter att ha blivit biten i benet av sin katt. Patienten klagade över smärtor i höften, men bedömdes bero på artros. Dagen efter kom patienten tillbaka med förvärrade smärtor men skickades på nytt hem, den här gången med antibiotikatabletter. Dagen efter avled patienten i sitt hem.

En Lex Maria-anmälan gjordes och nu är Inspektionen för vård och omsorg (IVO) färdig med sin utredning och sjukhusets agerande kritiseras på flera punkter. Bland annat konstateras det att ett betydande skäl till att patienten skickades hem var platsbrist. Kritik kommer också mot det faktum att en ensam oerfaren läkare tjänstgjorde på akuten under den andra kvällen då patienten skickades hem på nytt.

Rutinerna för bland annat läkarbemanning under motsvarande kvällar ska nu ändras, enligt utredningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.