SM i cheerleading i Nyköping

Uppdaterad
Publicerad

För tredje året i rad hölls ett SM i cheerleading i Nyköping. Under helgen tävlade 1500 aktiva från ungefär 100 lag inför den rekordstora publiken på runt 3000 personer.

Cheerleading som ursprungligen är från USA kom till Sverige på 90-talet. I USA delas cheerleading in i två grenar. Den ena går ut på att cheerleaders ska få igång publiken på en match, exempelvis basket. Den grenen har inte slagit igenom i Sverige. Däremot har grenen som handlar om rent tävlande, där cheerleaders-lag tävlar mot varandra, blivit populär i Sverige.

Det svenska landslaget har deltagit på VM med olika landslag och laguppställningar sedan 2001. Sverige har bland annat tagit två VM silver och ett VM broms. Under VM:et i Orlando i USA för en månad sedan kom Sverige som bäst på ett femte placering.

– Det är fortfarande väldigt svårt att mäta sig med till exempel amerikanerna. Vi ligger lite efter men vi är så klart väldigt nöjda och stolta över prestationen, säger Kalle Netteberg, en av deltagarna under helgens SM som dessutom är med i Sveriges landslag.

Det är Haninge Cheer Elite som är arrangörer av SM i Nyköping och planen är att cheerleadingmästerskapet ska återvända till Nyköping även nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.