Som golf fast ändå inte

Uppdaterad
Publicerad

I veckans Sportfredag tar vi oss ut till Vilsta i Eskilstuna för att följa en SM-parmästare i discgolf. Malin Sturk reder ut vad den lilla men växande sporten går ut på.

– Det finns något helt fantastiskt i att se en disc flyga och när man får till att den flyger precis dit man vill och att den flyger länge och fint i luften. Det är en känsla som man måste uppleva för att förstå, säger Malin Sturk från Eskilstuna discgolfclub.

En ung sport

Discgolfen föddes på 70-talet i USA och Kanada och den första svenska banan med kedjehål kom till Stockholm 1980. Idag finns det ungefär 300 banor och några hundra tävlande i Sverige.

Sportfredag

– Det är väldigt likt golf men istället för en boll så har man en disc eller en fresbee som man brukar säga. Den kastar man från tee och man ska på så få kast som möjligt få komma fram till en korg. Sedan ska man få in discen i korgen.

Hur svårt är det?

– Jag vill ju säga att det inte är så svårt men det är ju jättesvårt och ska man vara bland de bästa så måste man ju göra väldigt få kast. Då handlar det om att placera sig rätt hela tiden och vara väldigt säker i närspel. Så det är halvsvårt men det blir roligt väldigt fort så på så sätt är det inte så svårt.

Duktig på nolltid

Det har gått fort för Malin Sturk att bli duktig. Hon började spela discgolf på allvar för bara tre år sedan och för ett par helger sedan tog hon ett SM-guld i par.

– Det räcker att träna ganska mycket i några år för att kunna bli ganska bra. Om man tittar individuellt så är jag snäppet efter de allra bästa i Sverige men om man spelar i par som vi gjorde nu på SM så får man lite hjälp av varandra och då går det bra.

Sturk har även kommit fyra de två senaste åren på individuella SM och var i somras med på sitt första VM.

– Fördelen med att det är en sådan liten sport är att det går att till exempel åka på VM. Det är inte så svårt att komma med och jag var med på VM i somras i Pittsburg. Det var väldigt roligt men jag fick verkligen utmanas i mitt spel. Jag kom inte sist och det var mitt mål. Jag tror att jag blev 42 av 48 och det är helt ok men jag fick mersmak.

Fler till discgolfen

Sporten är betydligt större i grannlandet Finland och Malin Sturk hoppas att fler lockas till att prova på discgolfen även i Sverige. För sin egen del har hon siktet på fler medaljer.

– Ett mål är att vara med och slåss för bra placeringar i alla fall här i Europa. Jag har inte riktigt förutsättningar för att bli bäst i världen men absolut att kunna spela på en riktigt bra hobbynivå. Jag vill fortfarande att det ska vara kul och kunna komma ut och resa och träffa andra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sportfredag

Mer i ämnet