Flen är de som föreslagit flest platser. Kanske för att migrationsverket ligger där, säger länsstyrelsen. Foto: Montage:SVT

Sörmland kan erbjuda 1400 akuta flyktingplatser

Uppdaterad
Publicerad

Sörmlands kommuner kan erbjuda runt 1400 platser för flyktingar på cirka 30 akuta boenden. Det står klart när Länsstyrelsen nu sammanställer svaren på migrationsverkets förfrågan.

– Här handlade det om att vända på varenda sten. Allt som är under tak och har värme, säger Mikael Bentzer, socialdirektör på länsstyrelsen och den som samlat in kommunernas svar.

För två veckor sedan gav regeringen länsstyrelserna i uppdrag att tillsammans med kommunerna inventera tillgången på lokaler som kan användas som akuta flyktingboenden. Nu har svaren från de sörmländska kommunerna kommit in. Det handlar om mellan 1330 och 1470 tillfälliga asylplatser som kan erbjudas på cirka 33 boenden. Lokaler som föreslagits är bland annat skolor, idrottshallar, vandrarhem och modulboenden.

Mikael Bentzer är nöjd över resultatet.

– Med så snabba puckar som det varit så har vi fått fram ett bra resultat. Det är spännande att man lyckats hitta så många. Man måste ju ha letat flera gånger, och nu har man hittat ytterligare platser. Det vittnar om att alla förstår hur allvarligt läget är och ställer upp och hjälper till, säger Mikael Bentzer.

Stora skillnader

Den kommun som hittat flest tänkbara platser är Flen, som har föreslagit 800 boendeplatser fördelat på 11 lokaler. Katrineholm har inte föreslagit några platser eller lokaler alls. Länets största kommun, Eskilstuna, har föreslagit fem lokaler med totalt runt 200 platser.

Varför är det sådan skillnad mellan kommunerna?

Jag har inget välgrundat svar. Men jag kan tänka mig att man har en viss vana att hitta platser i exempelvis Flen, eftersom migrationsverket ligger där, säger Mikael Bentzer.

Bara förslag

Men det faktum att 1400 platser föreslagits betyder inte att de faktiskt kommer användas. De svar som kommunerna skickat in är endast förslag, och sedan är det upp till migrationsverket att ta ställning till om lokalerna går att använda, och hur stort behovet är. Länsstyrelsen i Norrbotten är den myndighet som ska sammanställa svaren från samtliga länsstyrelser i landet, som ska presenteras för migrationsverket och regeringen i morgon.

– De jobbar nog frenetiskt i Norrbotten nu, säger Mikael Bentzer

Så många platser kan kommunerna erbjuda

Flen: 9 lokaler, ca. 800 platser

Eskilstuna: 5 lokaler, ca. 200 platser

Oxelösund: 1 lokal, ca. 120 platser

Vingåker: 2 lokaler, ca. 100 platser

Strängnäs: 2 lokaler, ca. 90 platser

Nyköping: 1 lokal, ca. 60 platser

Trosa: 2 lokaler, ca. 30 platser

Gnesta: 11 lokaler, inte specificerat antal platser

Katrineholm: 0 lokaler, 0 platser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.