Sörmländsk flyktinghjälp blir internationell

Uppdaterad
Publicerad

Flyktingnätverket Jag räddar liv har blivit Human to human och gått från sex svenska medlemmar till 26 medlemmar från sex olika länder.

Det lokala flyktingnätverket ”Jag räddar liv” startades efter att bilden på den döda flyktingpojken Alan publicerades, och bara några veckor senare åkte sex personer till Kos för hjälpa flyende på plats. Nu planeras nästa resa och nätverket har vuxit och blivit internationellt.

Totalt har nätverket vuxit från sex till 26 personer, varav 14 är svenskar och ungefär hälften från Eskilstuna, medan tolv personer kommer ifrån andra länder som Irland, Skottland, Holland, Tyskland och USA.

Nytt namn

Dessutom har nätverket nu bytt namn från Jag räddar liv till Human to human, det vill säga ”Människa till människa”. Och att människor hjälper människor – det är precis vad det handlar om, enligt Emelie Selander från Eskilstuna som är en av de nya i gruppen.

– Du kommer aldrig ifrån att de här människorna står utanför och hela deras öde ligger i händerna på politiker som sitter hemma på sina trygga positioner i Sverige. Och oavsett vad politikerna dividerar om är de här människorna i nöd, och där kan man vara en medmänniska och hjälpa på ett sätt som andra organisationer och politiker inte kan, säger Emelie Selander.

Kritiska mot hjälporganisationer

Efter att man nu har upplevt hjälparbetet på plats i Grekland är ”Människa till människa” kritiska mot hur de etablerade hjälporganisationerna agerar i flyktingkrisen, och själva vill man inte bli en formell organisation utan förbli ett oberoende nätverk.

– Vi vill inte ha en organisation som styrs av en ordförande och en kassör och söka bidrag, vi gör det här för mänskligheten. Jag undrar var de stora organisationerna som drar in pengar var när människor sov hungriga på gatan, när vi gick in och betalade boenden och hotell eller när vi lagade mat som vi sen delade ut, säger Muhammed Tahsin från Eskilstuna som var med och startade nätverket och som alltså nyligen kom hem från gruppens första hjälpresa till Kos i Grekland.

Nästa hjälpresa

Den 8 december går nästa resa till Grekland och fram till dess kommer gruppen att samla in pengar, kläder, filter och andra förnödenheter som man kommer att dela ut till män, kvinnor och barn på flykt på ön Kos där man upplevde att det fanns och fortfarande finns ett stort behov.

– Vi står själva för flyg, boende och mat och det ska vi fortsätta med. Och alla pengar som kommer in ska gå till flyktingar, ingen av oss ska tjäna pengar på det här, säger Muhammed Tahsin.

– Om jag kan göra något för någon människa, om så bara för en sekund, så är jag nöjd själv även om vi alla vill hjälpa varenda människa. Men det går ju inte, säger Emelie Selander.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.