Sörmländsk riksdagsledamot ifrågasätts för dubbelarbete

Uppdaterad
Publicerad

Idag började riksdagsledamoten Sara Karlsson (S) arbeta deltid som socialarbetare i sin hemkommun Eskilstuna, samtidigt som hon fortsätter att jobba i riksdagen.

Något som Göran Gredfors (M) socialnämndens ordförande i Eskilstuna, kritiserar.

– Jag förstår inte hur man kan vara fullt arvoderad riksdagsledamot och sen hoppa in och extraknäcka, det tycker jag inte är okej.  Och vad gör hon av tiden i riksdagen om hon har tid att extrajobba, säger Göran Gredfors.

Han uppmanar henne att säga upp sin plats i riksdagen och istället komma till kommunen och jobba på ”riktigt”.

Men är det inte bra att politiker är ute bland folk och kanske till och med arbetar?

– Jo, det kan det vara, men inte att lönearbeta. Då kan man jobba ideellt i så fall. Det är det många politiker som gör, säger Göran Gredfors.

Ensamkommande flyktingbarn

Sara Karlsson är socionom och ska under en tid arbeta deltid som socialsekreterare för ensamkommande flyktingbarn.

En riksdagsman tjänar cirka 60 000 kronor i månaden. Sara Karlsson har uppgett att pengarna hon tjänar som socialarbetare ska skänkas till frivilligorganisationer som arbetar med flyktingfrågor.

”Känns oerhört viktigt”

Idag har hon har inte haft tid att ställa upp och svara på SVT Sörmlands frågor, utan hänvisat till det som hon skrivit i sociala medier. Där skriver hon bland annat:

”Det krävs alltid prioriteringar och under en tid kommer jag prioritera väldigt hårt och låta detta arbete utgöra mycket av min markkontakt. Det kommer också innebära att jag arbetar fler timmar. För att det känns oerhört viktigt, och ger mig en god inblick i hur situationen ser ut.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.