Han spanar bränder från luften

Uppdaterad
Publicerad

Det varma vädret gör att risken för utomhusbränder ökar. Det betyder att det är det dags för brandflygarna i Östra Sörmlands Flygklubb att ge sig upp i luften och spana.

Gerhard Schubert är Brandflygschef, och en av åtta personer i klubben som är utbildade i att upptäcka och känna igen olika typer av rök.

– Om det är en åker som plöjs så är det en viss färg på röken, och är det ett däcklager som brinner så är röken kolsvart, säger Gerhard Schubert.

Gerhard och de andra flyger på uppdrag av länsstyrelsen, och får ersättning för varje flugen timme. Pengarna går till klubbverksamheten.

Fyra, femma, flyg

När Brandflyget ska upp i luften bestäms av Brandriskindex, som är en sexgradig skala som visar hur stor risken för antändning och spridning av utomhusbränder är. Från Mycket liten risk (1) till Extremt stor risk (5E). Och när det är en fyra eller högre har brandflyget alltså tillåtelse att gå upp i luften och spana efter rök och lågor.

Och även om man hittills i år inte hittat några bränder så är Gerhard övertygad om att arbetet som klubben utför är av största vikt.

– Bara en enkel brand som rapporteras och släcks, kan utvecklas till vad som helst, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.