Foto: SVT

Stort intresse för konferens om självmord

Uppdaterad
Publicerad

Vi avslutar vår serie om att förebygga självmord genom att besöka den fullbokade suicidkonferensen i Nyköping. Även om självmord fortfarande är tabu finns det ett stort intresse för att lära sig mer. Men så har det inte alltid varit.

– När jag började jobba med sucid och suicidpreventions för tio år sen var jag ofta ensam från Sörmland att åka på konferenser, berättar läkaren Anna Baran, tidigare anställd inom landstinget Sörmland.

Anna Baran jobbar idag med egna projekt knutna till självmord och bland en stor konferens i Örebro i höst. Och efter många års arbete i Sörmland vet hon vad som är det stora problemet här, när det gäller självmord.

Förebygga självmord

– För Sörmland är det stora problemet den låga utbildningsnivån och höga arbetslösheten, speciellt när det är kris, för en kris drabbar de som har de sämst redan innan krisen värst, säger Anna Baran.

”Det är viktigt att agera”

Att ekonmisk kris och arbetslöshet ökar antalet självmord, det vet man bland annan från Grekland och Spanien som drabbades hårt i den senaste krisen. Men Anna Baran har också ett tips till alla. Det är lika enkelt som svårt och betyder att vi alla måste våga  agera.

– Det kan vara svårt att agera, man kanske är rädd att såra en anhörig eller så är man rädd för att personen blir arg om man frågar om självmord, men då brukar jag säga att de är bättre att de är arga än att de är döda, så det är viktigt att agera, säger Annan Baran.

Många vill göra mer

För landstingets projektledare Charlotta Skålén som arrangerar suicidkonferensen idag, är fullbokningen både lite överraskande men framförallt glädjande.

– 300 platser försvann på två veckor och vi kunde ha tagit in lika många till för så stort var intresset, säger Charlotta Skålén.

Men hur kan det komma sig att självmord å ena sidan är tabu men å andra sidan  lockar så många till en självmordskonferens?

– Jag tror att det bland annat hänger ihop med våra egna rädslor för döden, men att många nu ändå känner att man vill kunna göra mer än vad man gör idag, avslutar Charlotta Skålén, proejktledare på landstinget Sörmland

Ett längre inslag från dagens konferens sänds i kvällens sändningar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förebygga självmord

Mer i ämnet