Foto: Ur Nickys musikvideo ”Wake up”.

Succén var ett plagiat

Uppdaterad
Publicerad

Succélåten på Youtube, ”Wake up”, med 19-årige Nicky Åslund från Oxelösund är ett plagiat.  Det skriver Södermanlands Nyheter.

Nicky Åslund är helt ny som artist, men har redan jämförts med Johnny Cash. Hans första singel ”Wake up” har fått stor uppmärksamhet, även internationellt med över 100.000 visningar på Youtube.    

Originalet kom 2011

Men nu visar det sig att låten i själva verket är ett plagiat. Originalet heter ”Fake love” och är skriven av amerikanen Michael Stec som publicerade låten på Youtube 2011.

Det var en person från USA som hörde av sig till 19-åringens producent och upplyste om att låten var en kopia.

Ljög om låten

Nicky Åslund säger till Södermanlands Nyheter att han ljög om låten, men när det blev en så stor karusell kunde han inte ta sig ur lögnen. Han säger också att han svikit många och satt folk i en svår situation.

Skivbolaget 100 Songs, som släppte singeln har nu sett till att låten har tagits bort från sidor som Youtube och andra sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.