Foto: SVT

Svårt att få forskningsanslag från Vetenskapsrådet

Uppdaterad
Publicerad

Bara en bråkdel av de 200 miljoner kronor som MDH-forskare ansökte om från Vetenskapsrådet förra året beviljades.

Det finns ungefär 450 medarbetare som forskar vid Mälardalens högskola (MDH). 110 personer har Eskilstuna som arbetsort och resten finns i Västerås. Även om de statliga forskningsanslagen till högskolorna har ökat de senaste åren, har MDH ofta det tuffare i jakten på forskningsmedel än de större konkurrenterna.

– De stora universiteten har mer personal och större forskningsgrupper och då har de möjligheter att skicka in fler ansökningar. Vi är ganska små och det ändrar förutsättningarna, säger Karin Röding, rektor vid MDH.

Forskning på MDH

Vetenskapsrådet är den största aktören när det handlar om att bevilja forskningsmedel till Sveriges universitet och lärosäten. Där visar statistisken att MDH var mer framgångsrik hos Vetenskapsrådet år 2008-2009 än man var i fjol.

”Forskare har gått vidare till andra lärosäten”

Förra året ansökte forskare från MDH om över 200 miljoner kronor i anslag från den statliga myndigheten Vetenskapsrådet – men bara 1,8 procent av den summan beviljades. Det är en rejäl försämring jämfört med år 2008 – då nästan tio procent av MDH-forskarnas sökta belopp från rådet betalades ut. Karin Röding förklarar vad hon tror att förändringen beror på:

– Vi har haft flera framstående forskare som har gått vidare till andra lärosäten. Det är ganska individberoende hur det går med ansökningarna. Men vi har flera duktiga forskare och jag har stora förhoppningar att vi ska komma tillbaka till de siffror som vi hade 2008, 2009.

– Det är extremt hög konkurrens på Vetenskapsrådet. Mycket av den forskning som vi bedriver finansieras av andra finansiärer som Vinova, KK-stiftelsen och EU, säger rektor Karin Röding.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Forskning på MDH

Mer i ämnet