”Svårt att se att det ska rädda mjölkmarknaden”

Uppdaterad
Publicerad

Lars Andersson, mjölkbonde och ordförande för Arlas sörmlandskrets, är skeptisk till den nystartade Glada bondens ekonomiska förening.

– I England har man levt med liknande upplägg i tjugo år. Där har man hela tiden haft den sämsta lönsamheten för mjölkbönder i Europa. Att det skulle rädda den svenska mjölkmarknaden har jag väldigt svårt att se, säger Lars Andersson som är förtroendevald för Arla i Sörmland.

Lars Andersson tror att uppgörelsen kan gynna några få mjölkbönder inledningsvis, men att det i slutändan ger handeln fler verktyg för att kunna pressa mjölkpriserna. Något som han menar bland annat har drabbat mjölkbönder i Storbritannien.

– Jag är inte förvånad över att handeln i Sverige är positiv till detta förslag. Men jag tror att det kommer att sänka lönsamheten på den svenska marknaden om de lyckas. Jag ser allvarligt på det, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.