Foto: TT

Svårt tömma båttoan lagligt

Uppdaterad
Publicerad

Det kan vara lättare sagt än gjort att tömma båttoaletten under en semestertur längs med östkusten.

Sedan 1 april är det förbjudet att tömma toaletten på sin fritidsbåt i vattnet. Men att försöka följa lagen är inte så lätt. Det saknas nämligen toatömningsstationer i många hamnar.

– Vi vill inte jaga båtägare utan se till att hamnarna tar sitt ansvar, säger Lina Petersson, handläggare på Transportstyrelsen.

Få klagomål i Sörmland

Av närmare 2000 hamnar i Sverige har endast 250 tömningsstationer.

Transportstyrelsen uppmanar nu båtfolket att anmäla hamnar med ”brister i avfallsmottagandet”. SVT Nyheter Väst har gått igenom de 54 anmälningar som kommit in hittills.

Klagomålen fördelar sig jämt mellan väst- och östkust. Ett par hamnar i Sörmland har fått motta klagomål, bland annat Torshälla i Eskilstuna som har en existerande tömningsstation. Anmälaren skriver att tömningsanläggningen ligger för långt in i hamnen så att många hellre tömmer i sjön istället för att åka hela vägen in. 

”Kräver gummistövlar”

Många andra anmälare runt om i landet beskriver problem med de existerande toatömningsstationer som finns. Här ett exempel från Norra Vaxholm: ”Pumpen läcker och munstycket håller inte tätt mot däcksförskruvningen. Detta gör att det bara går att tömma delvis på grund av för dålig sugkraft. Dessutom läcker toalettavfall ut från pumpen på tömningsstationen så stationen är nedsmutsad och ohygienisk, kräver gummistövlar.”

Får böter

Så vad händer då om man som båtägare tömmer toan i havet eller sjön? Enligt Lina Petersson kommer inte Kustbevakningen eller Polisen göra särskilda insatser, men kommer det in anmälningar om vissa båtar kommer kontroller att ske. Blir man tagen på bar gärning kan man då få böter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.