Foto: SVT

Triss i bebisar i Nyköping

Uppdaterad
Publicerad

I början av sommaren kom trillingarna Esther, Elsa och Edith till världen. Och det var bara femåriga storasystern Märta som först kunde ana den stora tillökningen. Vi har träffat familjen Lindholm i Nyköping

– Vi levde ett stillsamt liv och planerade noga för ett barn till. Det var en chock att få beskedet, blandat med en känsla av att vara utvald. Man tänkte: Oj – tre!, säger Håkan Lindholm med lilla Esther sovande i famnen.

Håkan och Anette Lindholm trodde att det skulle bli en ”vanlig” graviditet. De hade länge funderat på om dottern Märta skulle få ett syskon och hade bestämt att det var dags. Men det blev inte ett barn. Det blev tre.

Överraskningen som kastade om vardagen totalt kom under ett ultraljud. Men deras dotter Märta, femåringen som längtade efter syskon, hade faktiskt sagt att hon trodde att det skulle komma tre bebisar på en gång.

– Ja, hon har ju fått en märklig uppfattning om det här med möjligt och omöjlig nu. Men när hon upptäckte att de inte bara leker när de kommer ut utan att de skriker och kräks också så tyckte hon inte att det vara lika kul. Men nu börjar hon komma till ro med att hon har ett helt gäng systrar och gillar dem, säger pappa Håkan Lindholm.

”Många undrade om magen”

Det är förknippat med vissa risker att vänta trillingar och graviditeten övervakades noga. Men mamma Anette mådde förhållandevis bra. Hon hade det värre med gravidkrämpor när hon väntade sitt första barn och behövde knappt vara sjukskriven alls, berättar hon. 

– Det är många som undrar hur stor magen var på slutet. Men den var faktiskt inte alls så stor som man kanske kunde vänta sig, säger Anette Lindholm. 

Med tre bebisar och en femåring i familjen har begreppet livspussel fått en ny dimension.

– Jag har nog upptäckt logistikern inom mig mycket mer sedan jag blev trillingförälder. Jag har blivit bra på sådant, säger Håkan Lindholm och skrattar.

27 trillingfödslar förra året

Chansen att få trillingar i Sverige är ungefär 1 på 8000. Förra året var antalet trillingfödslar 27 stycken i Sverige, enligt Statistiska Centralbyrån. Alltifrån ett, två till tre ägg kan ge upphov till trillingar. Hur många av alla trillingar som kommer från ett enda ägg vet man inte riktigt, mer än att det är mycket ovanligt.

Nu ska ett DNA-test ta reda på om Esther, Edit och Elsa kommer från samma ägg och därmed delar samma arvsanlag. Det tror både Håkan och Anette att de gör, med tanke på hur oerhört lika varandra barnen är.

Hjälp med städning och tvätt

I Nyköping finns extraresursen Joanna Tunberg på plats för att hjälpa familjen sex timmar varje vardag, åtminstone i ett halvår. Hon sköter en del av tvätten, städningen och disken och leker ibland med äldsta dottern Märta efter förskolan. Det är upp till kommunerna själva att bestämmer hur och om de vill stötta familjer som får trillingar.

– Hjälpen ger oss möjligheter att umgås mycket mer med barnen och knyta an till dem. Nu får vi också mer tid att hinna vara med Märta. Det känns jätteviktigt. Så vi är otroligt tacksamma för hjälpen vi får, säger Anette Lindholm.

Ganska snabbt efter födseln köpte familjen en whiteboardtavla att ha i vardagsrummet. På den skriver föräldrarna upp när barnen senast fick mat, hur det går med blöjbyten och andra saker som rör trillingarna. 

”Är som ett kärleksfullt företag”

– Och så sover vi i skift. Det har faktiskt fungerat bra. Det var en av mina största orosmoln, att vi inte skulle få sova ordentligt. Men vi har delat upp det och det fungerar hittills. Det klart att det kan vara nätter då det är väldigt tufft, men ändå är det en stor lättnad, säger Anette Lindholm.

– Med första barnet funderade vi mycket på hur det kändes. Här är det mer ”hur löser vi det här”. Vilka produktionslinjer har vi? Vi har ett morgonmöte varje dag och stämmer av och lägger upp en plan för dagen. Det är lite som ett företag, men ett väldigt kärleksfullt företag, säger Håkan Lindholm och ler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.