Tuff avtalsrörelse väntar

Uppdaterad
Publicerad

Snart börjar avtalsrörelsen på allvar, där fack och arbetsgivarorganisationer ska försöka enas om löner och andra anställningsvillkor. Och det kan bli en tuff avtalsrörelse spår en del.

Per Sundholm, som är CNC-operatör, jobbar på ett teknikföretag i Eskilstuna och är medlem i IF Metall, ett av de fack inom industrin som vill ha löneökningar på 2,8 procent.

– Jag tycker nog att det är ett ganska rimligt krav.

Avtalsrörelsen 2016

Vad innebär det för dig i plånboken?

– Det bör bli 300-400 kronor ungefär, säger Per Sundholm.

Hur tror du avtalsrörelsen blir?

– Det brukar bli lite stökigt, men i slutänden så brukar båda parter vara nöjda, säger Per Sundholm.

”Kravet alldeles för högt”

Britt Nordström som är chef för Teknikföretagen Region Mitt, där 175 företag i Sörmland ingår, anser att kravet på 2,8 procent är alldeles för högt.

– Vi tycker att det är en oansvarigt hög nivå och vi ser att lönehöjningarna borde ligga under 1 procent istället.

Samordningen har spruckit

I år ska närmare 500 kollektivavtal omförhandlas för cirka tre miljoner anställda på den svenska arbetsmarknaden.

Samtidigt har samordningen inom LO-förbunden inför avtalsrörelsen spruckit. Fem  förbund, bland annat Byggnads och Elektrikerna, har ett gemensamt krav på 3,2 procent i  löneökningar, medan  industrifacken  kräver 2,8 procent.

– Det innebär att vi kanske får svårare att få en stark uppslutning kring märket, som det kallas och som inneburit att industrin sätter de första avtalen som de andra sen kan sikta in sig på, säger Björn Lindgren, regionchef för Svenskt Näringsliv i Sörmland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avtalsrörelsen 2016

Mer i ämnet