Åsa Kullgren menar att det är viktigt att hälso- och sjukvårdens tuffa ekonomi inte påverkar resten av landstingets verksamheter. Foto: SVT

100 miljoner krävs för att klara sjukvården

Uppdaterad
Publicerad

Hälso- och sjukvården i Sörmland befinner sig i ett tufft ekonomiskt läge och nu investerar politikerna 100 miljoner kronor över beräknad budget för att få verksamheterna att gå ihop. Det beskedet gavs under en presskonferens på Kullbergska sjukhuset i Katrineholm.

Kostnaderna inom landstinget Sörmland ökar, mestadels på grund av att vården och behandlingarna av flera sjukdomar blir allt dyrare. Skatteintäkterna ökar men inte i den takt som kostnaderna gör det. Utvecklingen ser likadan ut i de flesta landsting.

– Just nu ser vi att det är klokt att göra en satsning på sjukvården och samtidigt ändå arbeta med att få ner kostnaderna och utgifterna så att vi får en ekonomisk balans. När det gäller landstinget i stort så har vi ett förhållandevis gott utgångsläge och vi vill säkerställa att vi inte hamnar i en situation där hela landstinget drabbas, säger Åsa Kullgren (S).

Vad kommer de 100 miljonerna från?

– Vi har ju tidigare år jobbat mycket med buffertar och sett till att vi har ett starkt ekonomiskt utgångsläge och tack vare det kan vi göra den satsningen vi gör nu. Skatten kommer inte att höjas, det har vi inte behov av i det är läget, säger Åsa Kullgren.

Strategiska budgetsatsningar

Utöver de 100 miljonerna satsar landstinget totalt 25 miljoner på vårdpersonal. Det handlar om förbättrade arbetstider, möjlighet för undersköterskor att vidareutbilda sig och fler ST-läkare.

Man investerar också i kollektivtrafiken och kommer att sänka priset för länskortet.

I budgeten finns även planer på att ha fler psykologer på vårdcentraler och mottagningar för barn och unga med fokus på psykisk ohälsa.

Några prioriteringar ur landstingts budget för 2016

  • Avgiftsfri mammografi – 3 miljoner
  • Fler läkare i primärvården – 15 miljoner
  • Vård i hemmet – 5 miljoner
  • Mottagningar med inriktning på psykisk ohälsa för barn och unga – 7,9 miljoner
  • Psykologer på vårdcentraler – 6 miljoner
  • Vårdpersonal – 25 miljoner
  • Utökad kollektivtrafik – 10 miljoner
  • Sänkning av priset på länskortet i kollektivtrafiken – 2 miljoner
  • Utökad ram till hälso- och sjukvården – 100 miljoner

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.