Tungt lass att få bredband till byn

Uppdaterad
Publicerad

Utbyggnaden av bredband måste gå mycket snabbare i Sörmland, inte minst på landsbygden, menar Jordbruksverket. Men nya regler för lokala byalag som driver bredbandsprojekt i glesbygden får kritik.

– Telia stänger mina telefoner om två, tre månader. Då ska vi kommunicera med dålig mobiltelefontäckning och jag har dåligt bredband, ofta har jag inget bredband alls. Så vi ser det som livsviktigt att komma vidare, säger Gunnar Rodin som är med i ett byalag i sörmländska Bettna.

Det var ett stort antal sörmländska byalag från olika orter som träffades i Malmköping för att få veta mer om den djungel av lagar, poängsystem och regler byalag måste ta hänsyn till för att de som ideell förening ska kunna få stödpengar till fiberutbyggnad på landsbygden. Jordbruksverket har öronmärkt över tre miljarder kronor som ska gå till utbyggnaden av fast bredband i glesbygden till och med år 2020, och 110 miljoner ska delas ut till bland annat lokala byalag i Sörmland inom fem år.

#ETTSVERIGE – BREDBAND

Hur känns det att ha detta projekt med att bygga fibernätverk framför sig?

– Det är mycket att sätta sig sin i, det behövs många eldsjälar, säger Michael Carlén från Näshulta.

– Lamslagen och förvirrad över alla lagar och regler som inte är färdiga ännu, sammanfattar Inger Sköld, som bor i Bettna.

Oklart när pengarna kan delas ut

I Jordbruksverkets nya stödprogram för landsbygden framgår det att stödpengarna i högre utsträckning ska gå till den rena landsbygden, alltså områden som befinner sig utanför tätorter med fler än 200 invånare. Kommuner och byalag med flera kan ansöka om stöd. Men nytt för de nya stöden är att byalag inte längre både kan få bidrag från kommunen och staten i sina bredbandsprojekt. Dessutom är det fortfarande oklart när stödpengarna kan börja betalas ut. Enligt länsstyrelsen i Sörmland beror det på att Jordbruksverkets så kallade Landsbygdsprogram först måste godkännas av EU-kommissionen.

– Det förväntas ske tidigast i juni. Innan dess får vi i länsstyrelsen inte fatta beslut om de här pengarna. Men i september är vår målsättning att vi ska börja fatta beslut, säger Jan Petersson, som är ansvarig för bredbandsfrågor vid länsstyrelsen i Sörmland och som handlägger ansökningarna.

”Förstår att man är orolig”

Många upplever en oro för att pengarna ska räcka om det är många byalag som ansöker om stöd till fiberutbyggnad, och undrar över de regler som Jordbruksverket har ändrat många gånger.

– Jag förstår att man är orolig och det finns jättemånga frågor. Men jag är också himla glad för det engagemanget som finns, säger Göran Wide, vid Regionförbundet Sörmland, som talade på mötet.

Men är det inte också ett tecken på desperation, att det inte känns som om någon ingen bryr sig om dem landsbygden?

– Nej tvärtom, man är här och jag kände att det fanns en väldigt positiv stämning och kreativa diskussioner, säger Göran Wide, vid Regionförbundet i Sörmland.

FAKTA: STÖD TILL BREDBAND

Den som söker stöd för bredbandsutbyggnad i glesbygd ska vara en juridisk person. Det betyder att alla typer av föreningar, organisationer, företag, kommuner och andra myndigheter kan ansöka om stödet. Det innebär också att till exempel en enskild privatperson eller en enskild firma inte kan ansöka om stödet eftersom de inte är juridiska personer.

Kravet är att projektet ska vara till nytta för fler. Det betyder till exempel att en förening som bygger för sina medlemmar eller ett företag, organisation, kommun eller myndighet som bygger för fler än bara den egna verksamheten kan söka stödet.

Källa: Jordbruksverket

Har du gjort SVT:s bredbandstest?

Vill du veta hur prisvärt ditt bredband är? Svara på några enkla frågor om ditt bredband och hjälp oss kartlägga hur det ser ut över hela landet.

Testet hittar du här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – BREDBAND

Mer i ämnet