Våldtog utvecklingsstörd – får två års fängelse. Foto: TT

Två års fängelse för våldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

En man i 65-årsåldern döms till två års fängelse för att ha våldtagit en utvecklingsstörd kvinna.

Våltäkten inträffade, enligt domen i Nyköpings tingsrätt, i samband med en fest. Kvinnan hade dragit sig undan från festen och mannen kom till den plats där hon befann sig.

Fortsatte trots nej

Kvinnan har berättat hur mannen tog på henne på olika sätt och inte slutade trots att hon sa nej. Han försökte också bända upp hennes ben när hon knep ihop dem. Till slut ska han dock ha lyssnat och gått därifrån.

Tingsrätten anser att mannens handlingar är att jämställa med våldtäkt och att kvinnans uppgifter får starkt stöd av utredningen i övrigt. Förutom flera vittnesmål fann man även DNA från mannen på kvinnans kropp samt DNA från kvinnan på hans fingrar.

Särskilt utsatt situation

Rätten resonernar också kring kvinnans särskilt utsatta situation då hon har en utvecklingsstörning. Och den ska mannen ha varit medveten om enligt rätten.

Mannen, som har nekat till våldtäkt, är inte tidigare straffad. Han döms till två års fängelse och ska även betala 115.000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.