Göran Dahlström (S) vill att den så kallade Ebo-lagen, som ger asylsökande rätt att bosätta sig var de vill, ska skrotas. Foto: SVT

”Tvingande lag om flyktingmottagande tandlös”

Uppdaterad
Publicerad

I regeringens kommande budget får kommunerna mer pengar för att ta emot flyktingar.

SVT Nyheter har besökt Katrineholm som välkomnar pengarna, men säger nej till lagen om att alla kommuner ska tvingas ta emot nyanlända.

Kommunerna har länge krävt mer pengar för att kunna hantera flyktingströmmen till Sverige, och i regeringens andra budget som läggs fram på måndag går man dem till mötes.

Ersättningen för att ta emot en person med uppehållstillstånd höjs med 42.000 kronor. För Katrineholm kan det innebära ett tillskott på runt åtta miljoner om man tar emot lika många som förra året.

#flykt

– Nu tar man ett helhetsgrepp, alltifrån grundskolan och upp till vuxenutbildningen och det tycker jag är jättebra, säger kommunalrådet Göran Dahlström (S).

Skola stor utgift

En stor utgift för kommunerna är skolan för de asylsökande barnen. I dag står staten för drygt hälften av kostnaden för en asylsökande elev i grundskolan. Efter årsskiftet tar staten 80 procent av kostnaden – en ökning med drygt 30.000 kronor per elev.

– Nu kan vi köra den här extra knäppen som vi så länge har efterfrågat och kanske få en ökad utväxling på inlärning, och framför allt kanske då kunna lära sig svenska språket, säger Magdalena Norin, rektor på Tallåsskolan.

Om du fick en påse pengar vad skulle du lägga dem på?

– Fler timmar och fler lärare i svenska som andraspråk. Det är nyckeln in till all annan undervisning. Kan man inte svenska tappar man fotfästet i matematiken, i NO och SO. Svenskan är framgångsfaktorn för de nyanlända barnen.

100 miljoner mer till SFI

Även svenskundervisningen för vuxna, SFI, stärks med 100 miljoner nästa år.

– Det är dags. Vi har haft stora problem med lärarbrist och det beror ju på ekonomin helt enkelt. Vi behöver alla medel vi kan få, säger Ulrica Carlsson, SFI-lärare i Katrineholm.

Genom att höja ersättningarna till kommunerna hoppas regeringen på acceptans för den kommande lagen som ska tvinga alla kommuner att ta emot flyktingar.

Men kommunalrådet i Katrineholm Göran Dahlström säger nej till en sådan lag så länge flyktingar har rätt att välja var i landet de vill bo.

– Det förslag som ligger kommer att bli väldigt tandlöst eftersom Ebo-lagen finns kvar. Man kommer inte att kunna tvinga någon person att bosätta sig i en viss kommun och då kommer inte det här ha någon som helst betydelse, säger han.

”Måste inte ha rätt att bo var man vill”

Göran Dahlström är långtifrån ensam om att vilja skrota den så kallade Ebo-lagen. Socialdemokraterna har ett kongressbeslut på det från 2009 och enligt en enkätundersökning som SVT Nyheter gjorde i våras vill 58 procent av de socialdemokratiska kommunalråden att lagen tas bort under denna mandatperiod.

– Jag tycker inte att det måste vara så att man har rätt att bo precis var man vill när man välkomnas i ett nytt land som flykting. Det är bättre att någon annan bestämmer var man ska vara.

Men många menar ju att integrationen blir bättre om man bor nära sitt nätverk?

– Det är bara dumheter. Det underlättar ingenting att bo alldeles för många i samma lägenhet, prata sitt eget språk och inte svenska. Lagen måste bort så att människor kan forma sina liv i ett nytt land.

Tror att MP stoppar agerande

Göran Dahlström tror att det är samregerandet med Miljöpartiet som är orsaken till att regeringen ännu inte har agerat.

– Miljöpartiet vill ha den kvar och då går det inte, då måste man kompromissa. Men jag säger att ska vi ha ett värdigt mottagande måste man arbeta om det här.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) har flaggat för en förändring av lagen som just nu bereds i regeringskansliet. En tanke är att införa så kallat ”värdig eget boende” eller ”vebo” där förebilden är Södertälje.

”Vebo” innebär att när nyanlända flyktingar väljer ett eget boende ska Migrationsverket och kommunen se till att boendet är värdigt. Om kraven inte uppfylls måste Migrationsverket erbjuda ett annat boende.

Kommunersättningar

  • Personer upp till 65 år:

I dag: 83.100 kr/person

2016: 125.000 kr/person

  • Personer över 65 år:

I dag: 52.000 kr/person

2016: 78.200 kr/ person

Totalkostnad för höjningen 2016: 1,1 miljarder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet