Florian Lickteig var en av hjältarna som jagade i fatt tjuven som ryckt till sig Susanne Parksjös väska. Foto: Privat Montage: SVT

Tyskt stafettlag bakom hjälteinsatsen

Uppdaterad
Publicerad

Det var fyra tyska häcklöpare som jagade i fatt tjuven som stulit Susanne Parksjös väska. – Jag vet inte hur jag ska kunna tacka dem, säger hon.

Det var under natten till måndagen som Susanne Parksjö blev av med sin väska på en bar i Eskilstuna. Utanför baren ser hon en ung man springa därifrån med väskan varpå hon skriker efter honom.

En bit därifrån är de tyska häcklöparna Florian Lickteig, Jaakima Rössler, Aleksi Rössler och Tobias Tedsen på väg hem till sitt hotell. De hade tillsammans vunnit brons i häckstafetten 4 x 400 meter i Junior-EM i friidrott i Eskilstuna i förra veckan. Florian Lickteig tog även hem silvermedaljen i 110 meter häck.

– När vi hörde kvinnan skrika var det någon av oss som frågade om vi skulle springa efter honom. Vi andra svarade nästan på samma gång: ”Ja, vi tar honom!”, skriver Florian Lickteig i ett mejl till SVT Nyheter Sörmland.

– Jag förstår inte hur de kunde reagera så snabbt, säger Susanne Parksjö.

Ska mejla och tacka

Den misstänkte tjuven var ungefär 200 meter bort men det ska inte ha tagit lång tid för de snabba killarna att hinna ikapp och få ner väskryckaren på marken. När Susanne Parksjö väl fått tillbaka väskan släpptes tjuven.

– Jag fick bara tacka och krama om den killen som kom med väskan, sedan var jag tvungen att prata med polisen. Jag hann inte snacka så mycket med killarna, säger Susanne Parksjö som nu ska mejla de tyska hjältarna och tacka.

– När allt var under kontroll fick vi varsitt handslag av några svenska män som också hjälpt till, sedan sprang vi tillbaka till resten av vår grupp, säger Florian Lickteig.

Lärt sig en läxa

Så här någon dag efteråt mår Susanne Parksjö bra men menar att hon har lärt sig en läxa.

– Man måste hålla hårt i väskan om man vill ha kvar den, det är inte roligt när sådant här händer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.